Xiaomi predstavio električni automobil – a sad znamo i kada nam stiže

Xiaomi je nedavno u Kini predstavio svoje električno vozilo, SU7. SU7 je električna limuzina, predstavljena zasad samo za kinesko tržište. Vozilo kupcima nudi izbor između dvije opcije pogona, odnosno pogona na stražnje kotače (RWD) i pogona na sve kotače (AWD). Električna limuzina bit će dostupna u tri različite varijante nakon izlaska na tržište: SU7, SU7 Pro i SU7 Max.

U RWD varijanti, jedini elektromotor bit će smješten na stražnjoj osovini, generirajući 295 KS. S druge strane, verzija s pogonom na sve kotače imat će veću izlaznu snagu od 663 KS. Konfiguracija AWD pogona sastoji se od elektromotora od 295 KS na prednjoj osovini i elektromotora od 368 KS na stražnjoj osovini.

Niže izvedbe koje su pristupačnije običnim smrtnicima imat će LFP baterije koje potječu od BYD-a, dok će varijante više klase s većim baterijama biti opremljene NMC baterijama tvrtke CATL. Zbog značajne težine baterije, električni automobili imaju tendenciju da budu teški, a Xiaomi SU7 to odražava s težinom praznog vozila od 1.980 kg za osnovne modele i 2.205 kg za vrhunsku opremu. Niže varijante će postići maksimalnu brzinu od 210 km/h, dok će više varijante postići 265 km/h.

Proizvodnja za Xiaomi SU7 trebala bi započeti u prosincu 2023., s početkom isporuke u veljači 2024. Probna proizvodnja već je započela u BAIC-ovoj tvornici u Pekingu, a testna vozila trenutno se proizvode na pokretnoj traci.

Prema izvješću CarNewsChina.com, Xiaomi, proizvođač pametnih telefona, podnio je zahtjev za licencu za prodaju svog prvog električnog vozila u Kini, limuzine Xiaomi SU7 .

Zanimljivo, BAIC također proizvodi Mercedes-Benz automobile u Kini u sklopu zajedničkog poduzeća Beijing-Benz, koje je osnovano 2005. godine iu kojem BAIC posjeduje 51%. BAIC je također dioničar u samom Mercedes-Benzu, držeći 10% udjela u njemačkom naslijeđenom proizvođaču.

Xiaomi je prije dvije i pol godine, u ožujku 2021., najavio da će se pridružiti utrci za proizvodnju električnih vozila, tvrdeći da će u projekt uložiti 10 milijardi juana (1,4 milijarde USD). U kolovozu 2023. Xiaomi je registrirao domenu XiaomiEV.com .

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx