Xiaomi najavio kraj softverske podrške za Xiaomi Mi 5 i Redmi Note 3!

Xiaomi je do sada uvijek bio poznat po dugoj softverskoj podršci za sve svoje pametne telefone. Rijetko kada se radilo o novoj verziji Androida, ali ste barem mogli računati na novi MIUI koji bi uvijek donio neke zanimljive novosti. Upravo iz tog razloga ova današnja vijest je iznenađujuća. Naime, Xiaomi je na MIUI Forumu službeno potvrdio da prestaje softverska podrška za vrlo popularne Xiaomi Mi 5 i Xiaomi Redmi Note 3 pametne telefone. Izaći će još jedna manja MIUI nadogradnja i to će biti kraj priče. Odmah nakon toga MIUI beta tim za oba modela će biti ukinut. Ova potvrda stiže nakon nedavne vijesti da ukinuta podrška i za kineske varijante tih telefona.

Nije toliko iznenađujuće da je Redmi Note 3 ostao bez podrške jer je sada gotovo tri godine star, ali moramo priznati da smo očekivali barem još jednu veću MIUI nadogradnju za Xiaomi Mi 5. Xiaomi nas je jednostavno navikao na to jer su prethodni top modeli imali po četiri godine softverske podrške. Ako je takva sudbina zadesila ovaj model onda vjerovatno isto možemo očekivati i sa svim narednim uređajima.

Razlog za ovo skraćivanje svima je očit. Xiaomi u zadnje vrijeme izbacuje veliki broj pametnih telefona i podrška za sve njih zahjeva puno resursa i vremena. Vjerujemo da nismo jedini koji su primjetili kako kvaliteta Xiaomijevog softvera u zadnje vrijeme lagano opada. Svaka nadogradnja popravi dosta stvari, ali u isto vrijeme donosi nove bugove koje onda treba riješiti u narednoj verziji. To je moglo proći u vrijeme dok su bili maleni startup sa moćnim hardverom, ali sada su četvrta smartphone kompanija na svijetu i takve stvari si više ne mogu dozvoliti. Ostaje samo da se nadamo da su u kompaniji to primjetili i da je ovo jedan od načina na koji se bore sa tim problemom.

Što se tiče verzija Androida, Xiaomi Mi 5 započeo je svoj život na Androidu 6.0 Marshmallow i završio na Android 8 Oreo. Redmi Note 3 je krenuo sa Marshmallow, ali je kasnije dobio samo Android 7.0 Nougat. Oba uređaja vrte zadnje verzije MIUI 10 softvera.

Što vi mislite o ovom potezu Xiaomija? Javite nam se u komentarima i na forumu.

Pogledajte još:

Izvor

 

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

4 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ilche

Uh ja sam se spasio za malo, zasad 🙂 sa moji Mi Note 2 ili mozda bude iste vjesti i za ovaj model…

Pepex_p_one

Koristim mi5,a žena redmi note 3 i razoćaran sam,jednim potezom će 2 od 4 xiaomija u kući ostat bez pidrške

4
0
Pogledaj komentare ili komentirajx