Uskoro će kamere telefona moći gledati kroz zidove?

Istraživači su Supermanov vid približili stvarnosti s malim novim čipom za snimanje koji može zaviriti i kroz zidove. Čip, koji je razvio tim sa Sveučilišta Teksas u Dallasu i Nacionalnog sveučilišta u Seulu, koristi terahercno zračenje za otkrivanje objekata kroz tanke materijale poput kartona ili gipsa s udaljenosti od otprilike 3 cm.

Ova tehnologija “rendgenskog vida” može zvučati pomalo jezivo u početku, ali istraživači su ugradili neke mjere zaštite privatnosti. Za sada je domet čipa ograničen na oko 3 cm, pa biste se morali približiti da špijunirate nečije stvari. Buduće verzije će vidjeti do 15 cm daleko, ali to je još uvijek u području duljine ruke.

Dr. Kenneth O s UT Dallas objasnio je da ako lopov pokuša skenirati sadržaj nečije torbe, mora biti dovoljno blizu da osoba bude svjesna što radi.

Čip radi emitiranjem i otkrivanjem terahercnog zračenja koje je nevidljivo ljudima, ali može prodrijeti kroz tanke površine. Rani prototipovi koristili su niže frekvencije oko 100 GHz, ali ova posljednja verzija iz 2024. radi na 296 GHz radi bolje rezolucije. O kaže da oni očito ne koriste frekvencije X-zraka, koje “mogu biti štetne”. Zapravo, frekvencije čipa nisu ni blizu operativnog raspona X-zraka koji je između 30 petaherca i 30 egzaherca.

Ono što je stvarno impresivno je kako je tim uspio smanjiti tehnologiju na nešto dovoljno malo za mobilne uređaje. Niz slika izgrađen je pomoću standardne tehnologije CMOS čipa i sastoji se od samo 1×3 niza “piksela” veličine zrna pijeska.

“Bilo je potrebno 15 godina istraživanja koja su poboljšala izvedbu piksela za 100 milijuna puta, u kombinaciji s tehnikama digitalne obrade signala, kako bi se omogućila ova slikovna demonstracija. Ova disruptivna tehnologija pokazuje potencijalnu sposobnost prave THz slike”, rekao je dr. Brian Ginsburg.

Istraživači vide širok raspon slučajeva korištenja ove tehnologije. Može se ugraditi u telefone i koristiti za otkrivanje krijumčarene robe unutar paketa i pronalaženje klinova, cijevi i žica iza zidova za građevinske projekte. Mogao bi čak imati i medicinske svrhe.

“Dizajnirali smo čip bez leća ili optike kako bi mogao stati u mobilni uređaj”, rekao je dr. Wooyeol Choi sa Nacionalnog sveučilišta u Seulu, vodeći autor studije objavljene u IEEE Transactions on Terahertz Science and Technology.

Istraživanje je uključivalo gotovo dva desetljeća rada O-ovog tima u Texas Analog Center of Excellence, uz potporu sponzora kao što su Semiconductor Research Corporation, Texas Instruments, pa čak i Samsung.

Potraga za razvojem “rendgenskog vida” koji može prodrijeti kroz čvrste objekte potraga je koja već godinama privlači istraživače. Prošle godine je tim predstavio tehniku ​​otkrivanja i praćenja ljudskih kretanja iza zidova pomoću signala WiFi rutera. Godine 2018. znanstvenici s MIT-a uveli su RF-Pose, sustav koji je koristio neuronske mreže za tumačenje radiovalova koji se reflektiraju od tijela ljudi, omogućujući mu da vidi kroz zidove.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx