Tužne vijesti za fanove – HTC se udaljava od pametnih telefona! Budućnost vide u virtualnoj stvarnosti

Da, koliko god nevjerovatno zvučao, naslov itekako je istinit.  HTC se pokušava lagano udaljiti od poslovanja u smartphone segmentu i sve više fokusirati na virtualnu stvarnost u kojoj vide budućnost. Osim što im loše ide CEO Cher Wang je jasno dala do znanja da im kompanije kao Apple i Xiaomi stvaraju “probleme” zbog ogromnih investicija u marketing i komunikacije, ali i mnogobrojne kineske kompanije.

Da, pametni telefoni su bitni, ali još više je važno napraviti prirodnu ekstenziju na ostale uređaje kao što je virtualna stvarnost ili nosivi uređaji 

Mislim da je problem u konkurenciji – Apple, Xiaomi, te kompanije ulažu tonu novca na komunikaciju i marketing, rade ogromne investicije u to tržište. Ima mnogo konkurencije iz kine. – CEO HTC-a Cher Wang

Ono što se najjasnije vidi iz gore citirane izjave Cher Wang je da HTC više ne planira investirati toliko novca u smartphone tržište nego da će dosta resursa preusmjeriti u VR. U današnje vrijeme teško je biti primjećen pored toliko kompanija koje vladaju tim tržištem, ali i pored sve jače konkurencije iz kine koja prodaje telefone sa minimalnim profitom.

Lice i naličje HTC-ovog pada - One M9 po mnogima je najveće razočaranje prošle godine
Lice i naličje HTC-ovog pada – One M9 po mnogima je najveće razočaranje prošle godine

Izgleda da su zlatni dani kompanije doista prošli kada su u pitanju pametni telefoni a toga su očito svjesni i u HTC-u. Znači li ovo da ćemo se brzo oprostiti od njih? Svakako da ne. Odlazak će vjerovatno biti postepen, a hoće li ikada u poptunosti prestati sa proizvodnjom telefona vjerovatno još ni sami ne znaju.

Od virtualne stvarnosti svi puno očekujemo a HTC i Valve su sa HTC Vive VR headsetom uz Oculus-ov Rift pretendenti na vodeću poziciju na tom tržištu. Prednaružbe za HTC Vive kreću 29.02.2016. ali cijena još nije poznata. Prve isporuke trebale bi krenuti u 4. mjesecu.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx