Nokia se vraća pametnim telefonima počevši od 2016.

Neki vjerovatno ne znaju da Microsoft još 2014. kupio Nokijin odjel za proizvodnju uređaja za 7.2 milijarde dolara. Počevši od kraja 2015. godine Microsft je prestao koristiti Nokijino ime na svojim telefonima i počeo koristiti vlastito. Dio sporazuma između Nokie i Microsofta bio je i taj da Nokia ne smije proizvoditi telefone do 2016. godine, a tadašnji čelnici Nokie govorili su da nemaju uopće planova da se vrate na ovo tržište.

Prvi znakovi promjene tih planova pojavili su se još u prošloj godini u vidu Nokie N1 – tableta koji je Nokia dizajnirala, i licencirala Foxcoon da ga napravi i izbaci na tržište pod Nokia imenom. Nagađanja o proizvodnji pametnih telefona uvijek su postojala, ali sada je prvi put i službeno potvrđeno da se Nokia vraća u igru 2016. godine.

Nokia CEO Rajeev Suri
Nokia CEO Rajeev Suri

U nedavnom intervjuu za njemački Manager Magazine Nokijin CEO Rajeev Suri izjavio je da kompanija namjerava dizajnirati i licencirati nove telefone u 2016. godini. Što to znači? To znači da će Nokia odraditi sve planove i dizajn za telefone, a proizvodit će ih neki od licenciranih proizvođača i plasirati ih na tržište pod Nokia imenom, baš kao što je bio slučaj sa N1 tabletom i Foxconn-om. Još nije poznato s kime će Nokia ući u partnerstvo, niti s kolikim brojem kompanija. Rajeev Suri po tome pitanju samo je izjavio: “Tražiti ćemo odgovarajuće partnere”.

Pravi Nokia fanovi vjerovatno će se držati telefona sa Microsoftovim brendom jer tamo je ipak veliki dio zaposlenika koji su radili na ikoničnim Nokia telefonima koji su nas godinama veselili. Ova “nova Nokia” vjerovatno će privući nostalgičare koji vole Nokia ime. Svejedno im želimo puno sreće u daljnjem radu i, ako je moguće, da ponovo vrate nekadašnji sjaj.

 

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx