Stigla je nova iPhone 15 serija! – Iste cijene, par dizajnerskih promjena

Kompanija Apple predstavila je novu iPhone 15 seriju. Ona uključuje četiri modela – iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

iPhone 15 i iPhone 15 Plus stižu s novim dizajnom, pri tome misleći na prednju stranu, koja sada ima Dynamic Island pri vrhu ekrana, za razliku od klasičnog notcha. Ova je funkcija preuzeta od prošlogodišnjih iPhone 14 Pro modela.

Ekrani oba telefona su OLED, koje Apple naziva Super Retin. Stižu sa HDR podrškom i maksimalnom svjetlinom ekrana od 2000 nita. Dijagonale ekrana je 6,1” kod običnog modela, odnosno 6,7” kod Plus modela. Nažalost, stopa osvježavanja ekrana je 60 Hz.

Na zadnjoj strani telefon posjeduju isti raspored kamera kao kod prethodnika.

Iz kompanije su naveli da ovi modeli stižu s novim sistemom kamera. Tako je glavni senzor kamere onaj od 48 MP f / 1.6, koji je zapravo preuzet od Pro modela iz prošle godine. Apple je naveo da će ova kamera ponuditi i odlične fotografije u uslovima slabijeg osvjetljenja, sa dosta više detalja. Omogućeno je snimanje telefoto fotografija od 2x, a iz Applea navode da tako telefoni zapravo imaju tri kamere. Tu je i podrška 4K snimanje video zapisa. Navodno će ova kamera donijeti potpuno novi nivo portretnih fotografija, što je uvijek bila Appleova specijalnost. Drugi senzor je ultraširoki o kojem nije bilo mnogo riječi.

Telefone pokreće Apple A16 Bionic čip, koji pokreće prošlogodišnje iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

Kao što je to i do sada bio običaj, Apple nije otkrio kapacitete baterija, ali je naveo da će modeli ponuditi jednodnevno trajanje baterije. USB-C priključak je konačno stigao na iPhone. Tu je i MagSafe podrška.

Apple je naveo da će telefoni donijeti još bolji kvalitet razgovora sa sjajnim audio sistemom.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus stižu i sa Emergency SOS satelitskom podrškom, koja omogućava slanje poruke i lokacije u hitnim slučajevima, u situacijama gdje nije dostupna mrežna pokrivenost.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus dostupni su pet boja – rozoj, žutoj, zelenoj, plavoj i crnoj.

Cijena iPhone 15 telefona je 799 dolara, dok je cijena iPhonea 15 Plus 899 dolara za početne verzije sa 128 GB interne memorije.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max najbolji su Appleovi telefoni do sada. Stižu sa titanijumskim okvirima, što je veliki napredak i novina u odnosu na prošlogodišnje Pro modele.

Veličina ekrana telefona je 6,1” kod Pro modela, odnosno 6,7” kod Pro Max modela. Riječ je o OLED ekranima sa stopom osvježavanja od 120 Hz. Apple ih naziva Super Retina XDR. Oko ekrana se nalaze još tanji okviri u odnosu na one koje se nalaze na prethodnicima. Dynamic Island je zadržan. Stižu sa AOD i novom StandBy funkcijom.

Još jedna promjena je nova Action tipka, koja će tako zamijeniti prepoznatljivu Appleovu sklopku za promjenu zvučnog režima. Ova tipka ponudit će nekoliko opcija za brze radnje, kao što je otvaranje kamere itd.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max stižu sa potpuno novim Apple A17 Bionic čipom. Riječ je o ultra moćnom čipu, kojeg je Apple nazvao velikim korakom naprijed u odnosu na prethodnika. Riječ je o 3 nm čipu koji stiže sa čak 19 milijardi tranzistora. CPU je šestojezgreni, a navodno će CPU performanse biti 10% bolje, ali nije navedeno u odnosu na koji čip, pretpostavljamo A16 Bionic. GPU je navodno redizajniran kao nikada do sada i prema najavama Applea ponudit će 20% bolje performanse.

Baš kao što je to slučaj sa običnim modelima, i Pro modeli stižu sa USB-C priključkom. iPhone 15 Pro Max ponudit će još veće brzine prijenosa podataka putem ovog kabla od 10 Gbps.

Nazad telefoni imaju tri senzora kamere, poredani identično kao kod prethodnika. Glavni senzor je onaj od 48 MP f / 1.78, koji je još napredniji od onog koji se nalazi na običnim modelima. Ponudit će izvrsne performanse u uslovima slabog osvjetljenja, više detalja i još bolje portretne fotografije. Noćni režim rada je Apple nazvao impresivnim. iPhone 15 Pro Max ima 12 MP f / 2.8 telefoto senzor sa 5x optičkim povećanjem. Radi se o 120 mm senzoru. Telefoni imaju mogućnost snimanja 4K video zapisa pri 60 sličica u sekundi.

Cijena iPhonea 15 Pro modela je 999 dolara (128 GB), dok je cijena iPhonea 15 Pro Max 1199 dolara za početnu verziju sa 256 interne memorije.

Sva četiri modela bit će dostupna za prednarudžbe od ovog petka, a u otvorenu prodaju 22.09.2023. godine.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx