Firefox OS 3.0 prerelease test / recenzija

Nisu mobilni uređaji samo Android, Windows i iOS. Iako čine većinu tržišta ima tu još mnogo igrača, stoga smo mišljenja da bi svjetla reflektora trebala malo i na njih okrenuti te da vidimo što sve nude u odnosu na dominantnu konkurenciju.

Prvi na redu je Mozzilino čedo sa open-sourceom u krvi – Firefox OS, pa krenimo redom.

Što je uopće Firefox OS?

Firefox OS je Mozzilin open source projekt dizajniran da bi pružio alternativni, zajednicom pogonjeni, mobilni operativni sustav koristeći se otvorenim web standardima. Osnovica OS-a su baš ti standardi jer se aplikacije na Firefox OS-u zasnivaju na HTML5 i na otvorenim web API-jima koji dopuštaju aplikacijama da pristupe low-level hardveru na uređaju kao npr. Kamera. Trenutni plan Mozzile je uspostavljanje baze u zemljama u razvoju, a onda eventualno i udar na ove veće OS-ove

Originalno je najavljen pod imenom Boot2Gecko, međutim kasnije je ime promijenjeno u Firefox OS i prvi put je predstavljen javnosti u 2. mjesecu 2012. godine. Trenutna stabilna verzija je 2.1.  Osim na pametnim telefonima i tabletima ubrzo ćemo ga ugledati i na Smart TV-ima.

Pokrenuli smo OS u Firefox OS simulatoru (WebIDE) da vidite o čemu se radi. Verzija OS-a koju smo isprobali je 3.0 – prerelease. Ova je tek u vrlo ranoj fazi razvoja i razmatraju se velike promjene tako da je ovo što ovdje vidite daleko od kraja (trenutno praktično nema nikakve razlike u odnosu na 2.2 verziju koja će uskoro biti gotova). Čak ni prijevodi nisu finalizirani – mi smo koristili hrvatski jezik i prevedeno je nekih cca 50% OS-a.

Kontaktirali smo jednog od developera o razvoju verzije 3.0 i dobili informacije da još ništa nije konačno definirano, čak ni sami broj verzije. Ipak naglasio je  da su do verzije 2.2 bili uglavnom fokusirani na korisnike koji prvi put isprobavaju smartphone, a sada će prebaciti fokus na širu raprostranjenost kroz Mozzila zajednicu i na developere.

 

Kako izgleda, kako radi?

Najbolje je početi po redu i pregledati sve najvažnije komponente OS-a.

  • Zaključani zaslon / Notifikacijski centar

Firefox OS Lockscreen i notifikacijski centar

Prva slika je lockscreen (ili zaključani zaslon).  Od verzije 2.2. dodana je mogućnost otvaranja notifikacije direktno sa zaključanog ekrana. Pozadina je ista onoj koju koristite na početnom ekranu. Osim toga moguće je koristiti brojčanu šifru za otključavanje.

Druga slika je notifikacijski centar, gdje je sada moguće odbaciti notifikacije swipe-om prema lijevo ili desno. Osim notifikacija tu se nalaze i brze postavke, kao i prečac za sve postavke.

  • Početni ekran 

Firefox OS homescreen

Početni ekran je nekakav hibrid iOS-a, Androida i Windowsa. Na vrhu se nalazi polje za pretraživanje gdje možete pretraživati sve na telefonu, ali i na internetu. Ispod se nalazi vertikalno posložena lista aplikacija koju možete posložiti u grupe i kolapsirati ih. Osim toga možete promjeniti veličinu ikona, pozadinu  i čak prikvačiti web stranice.

Firefox OS Homescreen opcije

 

  • Pozivi / Poruke 

FIrefox OS Poruke i pozivi

Aplikacija za pozive je klasična. Imamo dialer, listu kontakta i zapise. Smart dial je podržan. Aplikacija za poruke, kao mnogo toga u ovoj verziji, jako podsjeća na Android. Izgled je čist i minimalistički još od verzije 2.0.

 

  • Kontakti 

Firefox OS Kontakti

Nije moguće sinkronizirati Google ili Outlook kontakte ali moguće ih je uvesti pomoću import opcije. Također se može dodati i Facebook kontakte što omogućava da im šaljete poruke preko facebooka ili im na zidu ostavljate poruke. Firefox automatski veže (linka) kontakte s istim imenom, ali to se može uraditi i ručno.

 

  • Kalendar 

Firefox OS Kalendar

Kalendar je jednostavan i pregledan. Moguć je mjesečni, tjedni i dnevni pregled.

FIrefox OS Kalendar postavke

Interesantno je da ima podrška za google kalendar, a nema za Outlook – barem ne direktno.

 

  • Internet preglednik 

Firefox OS Internet preglednik

Otvaranjem preglednika dočeka nas lista najposjećenijih adresa. Private browsing je podržan, a na našemu testu sve su stranice ispravno učitane. Background downloading (preuzimanje u pozadini) radi na emulatoru pa pretpostavljamo da je moguće i na telefonima sa instaliranim OS-om.

Firefox OS Internet preglednik postavke

Dodirom na tri horizontalne crtice u gornjem desnom kutu može se otvoriti novi tab, otvoriti pregled svih tabova, prikvačiti stranicu na početni zaslon ili dijeliti link preko poruka ili e-mail-a. Opcije za pretragu stranice (find on page) nažalost još nema, kao još nekih naprednih opcija.

 

  • Trgovina aplikacija 

Firefox OS Marketplace

Trenutno daleko najslabiji dio Firefox OS-a. Trgovina je jako siromašna aplikacijama. Probali smo nekoliko pretraga i počesto nismo dobivali ono što smo tražili. Možete i sami provjeriti na https://marketplace.firefox.com/ . Sam UI je vrlo čist i pregledan.

Firefox OS Marketplace 2

Trgovini možete pristupiti i sa Android telefona i instalirati aplikacije, kao i s Windowsima/Linuxom ako imate instaliran Firefox. Ovdje se najbolje vidi snaga istinske slobode i otvorenosti.

Npr. Na ovoj slici ispod igramo Plumber Touch na Windowsima koji smo preuzeli doslovno sa dva klika. Nema potrebe da se registirate ni prijavite u trgovinu (ali možete, što naravno ima svoje prednosti).

Plumber touch na windowsima

 

 

  • Postavke

Dio OS-a koji daleko najviše podsjeća na Android, u nekim dijelovima čak i količinom opcija. Budući da ih ima uistinu mnogo sve slike postavki smo strpali u jednu galeriju, a izdvojili smo i one najzanimljivije pa svakako bacite pogled.

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”FIrefox OS postavke”]

 

 

  • Ostale zanimljive stvari

Firefox OS Sat

Sat je lijepo dizajniran u a njemu su sadržani Alarm, Odbrojavanje i Štoperica.

Firefox OS Polje za pretraživanje iz bilo koje aplikacijePolje za pretraživanje telefona/interneta uvijek je dostupno u gornjem lijevom kutu, bez obzira u kojoj aplikaciji se nalazili. Iako vjerujemo da ovo može izazvati probleme kod “ciljanja” notifikacijskog centra ipak smo mišljenja da je ovo jedna od boljih stvari u OS-u.

 

Ima li još?

Ovo su neke osnove Firefox OS-a. E-mail aplikaciju nismo mogli pokazati jer se nije moguće prijaviti preko emulatora, niti je bilo moguće pristupiti Galeriji, Videu i Kameri. Ako i vi želite isprobati Firefox OS preko emulatora upute možete naći ovdje . Emulator radi na Windowsu, Linuxu i Mac-u. Osim toga možete ga instalirati i na neke Andrid telefone (Sony Xperia SP, Huawei Y300, Huawei G510, HTC Pico, Nexus 4, Nexus 5 i Nexus 7).

Telefoni koji dolaze s predinstaliranim Firefox OS-om su prava rijetkost i u našoj regiji je samo jedan službeno dostupan (Srbija, Telenor – Alcatel One Touch Fire). Ako ih nekako i možete nabaviti to su sve od reda low-end modeli. Dok se OS još ne razvije neće ga ni biti na high-end modelima, osim ako ga ne instalirate od nekih Android telefona.

 

Zaključak

Mozzila promovira slobodu zajedno sa open-source zajednicom a cijeli Firefox OS je oda toj ideji.  Trenutno ovo nije OS za one koji su navikli na moć Androida, Windowsa ili iOS-a – nije još dovoljno sazrio za to. Ne, ovo je trenutno OS za open-source entuzijaste i za one koji se susreću sa pametnim telefonima po prvi put. Ideja iza Firefox OS-a je lijepa, ali zajednica nikad ne može biti marketinški jaka kao multinacionalni giganti i  teško da će Firefox ikada uspjeti uhvatiti neki veći tržišni udio. U svakom slučaju dobro je znati da nam netko čuva leđa (Mozzila i zajednica oko nje), da nam ne daje “sjajuckave” stvari samo da zaradi na nama i da imamo još jednu opciju pored ovih popularnih OS-ova.

Svakako ćemo pratiti razvoj Firefox OS-a i redovito vas informirati o bilo kakvim zanimljivijim novostima. Tko zna s čim nas sve Mozzila može iznenaditi.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx