Znate li što znači “i” u nazivima Appleovih uređaja?

Postoji mnogo stvari u životu koje smo skloni prihvatiti i ne razmišljati o njima – ili koje je njihovo značenje.

Slovo ‘i’ u iPhoneu jedna je od njih.

Značenje iza toga nikada nije bila uobičajena javna informacija – osim ako slučajno niste pratili najave Stevea Jobsa iz 1990-ih.

‘Inteligentno’ ili ‘informacija’ bile bi moje prve pretpostavke. Uostalom, iPhone je nevjerojatno pametan komad tehnologije – od skrivenih postavki do značajki koje spašavaju živote .

Ali opet, ‘i’ nije samo stvar iPhonea . Proširuje se na cijeli niz Appleovih proizvoda – iMac, iPad, iPod.

Dakle, postavlja se pitanje: što znači ‘i’?

Godine 1998., kada nam internet nije bio nadohvat ruke, računala s online pristupom bila su rijetka. Tada je Steve Jobs – nakon izlaska prvog iMaca – potvrdio da je “i” izvorno stajalo za Internet.

Ovo ima smisla za iMac. Iako, nisu svi Apple proizvodi u to vrijeme mogli pristupiti internetu – prvi iPod, na primjer.

U isto vrijeme, međutim, Jobs je objasnio da ima druge ideje o tome što riječ ‘i’ potencijalno znači u Appleu. Odgovor ne leži u jednoj riječi, već u pet.

Prema Readers Digestu, ‘i’ u svim Appleovim proizvodima stoji za: ‘internet, individual, instruct, informe i inspire.’

Rekavši to, Jobs nije bio posebno fiksiran na vezivanje ovih značenja za kupce, nego za zaposlenike Applea.

Tijekom iste prezentacije, Jobs je naglasio da ‘i’ “nije imalo službeno značenje”. Više se koristio u referiranju osobne zamjenice i “upute” za edukaciju zaposlenika Applea.

Čini se da su definicije više poput zavirivanja u kompanijsku kulturu i vrijednosti Applea, a ne kao oznaka za svakodnevne korisnike Applea.

Sve u svemu, nema pravog odgovora.

Ako ništa drugo, većina nas vidi ‘i’ samo kao ikoničku oznaku marke Appleovih proizvoda. Na sličan način na koji lako možemo istaknuti i identificirati logo zagrižene jabuke.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx