Xiaomi ubuduće ključa bootloadere. Otključavanje može potrajati do 3 tjedna!

Koliko god voljeli Xiaomi radi njihovih pristupačnih uređaja toliko ih nekada mrzimo radi nekih nelogičnih poteza. Najnoviji potez je zaključavanje bootloadera na novim telefonima, ali i na nekim starijima kada dobiju novu nadogradnju. Službeno objašnjenje je da je ovo radi kineskih preprodavača koji otključani bootloader koriste da bi ubacivali vlastite aplikacije ali i malware koje nije moguće ukloniti (stavljanjem vlastitih ROM-ova). I sami smo imali iskustva s time te se slažemo s time, ali nije problem u zaključanom bootloaderu (i Nexusi dođu sa zaključanim bootloaderom) nego u načinu na koji ga se otključava.

Proces otključavanja predugo traje te daje prednost premium korisnicima na MIUI forumima. To je diskriminacija već u samom startu. Nakon što podnesete prijavu za otključavanje bootloadera može potrajati od 3 dana do 21 dan da dobijete kod za otključavanje. Razlog tako dugog čekanja je jer se svi zahtjevi ručno obrađuju, a prilikom popunjavanja prijave morate navesti razlog zašto to želite. Cijeli proces je zapravo nepotrebno iskompliciran, a detaljne upute možete vidjeti ovdje. Što je najgore još nema engleskog prijevoda za neke dijelove procesa pa uživajte u korištenju Google Translate-a.

Potencijalno veliki problem su stariji telefoni koji završe sa zaključanim bootloaderom nakon nove nadogradnje OS-a. Zamislite samo situaciju da vam uređaj završi u bootloopu!

Potencijalno veliki problem su stariji telefoni koji završe sa zaključanim bootloaderom (a prethodno su bili otključani) nakon nove nadogradnje OS-a. Zamislite samo situaciju da vam uređaj završi u bootloopu! Jedini način da se to popravi je preko fastboota od kojega ništa ako nemate otključan bootloader. Predate li tada zahtjev za otključavanje sretno vam s “cipljom” dok vam ne pošalju kod. Ovo je samo jedan od mnogih scenarija kako završiti u bootloop-u, a srećom svi ostali se ne odnose na “obične” korisnike.

Je li se krivo nadati pobuni? :-). Ovo jednostavno ne smatramo dobrim odnosom prema zajednici zbog koje i jesu toliko popularni. Neka zaključaju bootloader, uistinu nije problem. Ali  neka pojednostavne i ubrzaju proces otključavanja. Sve preko nekoliko sati je previše.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx