Xiaomi oborio cijenu Xiaomi-a Mi 5 da bi pojačao prodaju!

Unatoč tome što Xiaomi ima doslovno silu odličnih modela, prodaja u Kini im redovno pada. Prema najnovijim podacima IDC-a trenutno su na 5. mjestu u Kini te su zabilježili pad od čak 38% u odnosu na prošlu godinu. Za to je najviše kriv sam Xiaomi koji ne može zadovoljiti potražnju, ali i Huawei i Oppo koji su prema IDC-u imali odlične marketinške taktike (fokus na jednu ili dvije istaknute mogućnosti). Dodajmo u cijelu priču iznimno jaku konkurenciju u high-end segmentu gdje Xiaomi sa svojom “affordable flagship” ponudom nije više neprikosnoveni vladar (jer imamo ZUK, ZTE, Vivo, LeEco,OnePlus 3 itd.) i jasno je odakle dolazi ovaj najnoviji potez kompanije.

Naime Xiaomi je oborio cijenu svog aktualnog top modela za 25 EUR iliti 200 kineskih Yuan-a. Prethodno je cijena Xiaomi Mi 5 Standard Edition (kojega smo mi recenzirali) bila 269 EUR u Kini, a sada je pala na 241 EUR. Ovo su cijene ako kupujete direktno od Xiaomi-a pa ako ste se nadali brzom opadanju cijena u vašoj omiljenoj web trgovini zaboravite na to neko vrijeme – barem dok se ne isprazne aktualne zalihe.

Razlog ovog spuštanja cijene je pokušaj pojačavanja prodaje no to sigurno nije jedini razlog. Ubrzo očekujemo i Xiaomi Mi 5S pa kompanija vjerovatno ostavlja sebi dovoljno prostora za formiranje cijene tog uređaja. U konačnici krajnji kupac najviše profitira pa svakako pozdravljamo ovakav potez.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx