Windows 10 Mobile u 64-bitni svijet ulazi dolaskom Redstone-a

Iako je službeno dostupan tek na nekolicini telefona, a nadogradnje za starije telefone postepeno kreću u svega nekoliko država to nas ne sprječava da razmišljamo o budućim nadogradnjama. Možda su mnogi zanemarili činjenicu da je Windows 10 Mobile 32-bitni operativni sustav unatoč tome što se vrti na 64-bitnim procesorima. To nije problem jer ionako nema Windows telefona sa 4 GB RAM-a ili više ali vrlo brzo će postati problem. Od ovogodišnjih flagshipa očekujemo 4 GB RAM-a i tu nema tajni. Danas čak i neki low-end telefoni kao UMI Rome (kojega smo nedavno recenzirali) imaju 3 GB RAM-a.

Kako znamo da Microsoft sprema 64-bitni Windows 10 Mobile? Po najnovijem oglasu za posao, a u njemu je navedeno sljedeće:

The silicon ecosystem is always evolving.   Windows across all device categories is readying for the introduction of 64 bit computing with the ARM instruction set (ISA).   Bringing a new ISA to market involves working both broadly and deeply across Microsoft from devdiv to WDG to Server to Office and others depending on the scope of product target.   Many hard system problems need to be discovered and solved to be successful.   The role also requires deep engagements in the silicon ecosystem too.

Responsibilities include:
Building the plan for ARM64 aligned with the Redstone wave
Identify the “big rocks” we need to move, solve, make it happen
Build the all up view of where we are, drive the schedule
Work to ensure the necessary hardware is planned for and delivered on time
Drive performance and compatibility goals, define and drive to key metrics

Osim gore navedenih prednosti ima još jedna potencijalno jako korisna a riječ je o ARM-ovom “emulatoru” pomoću kojega bi bilo moguće vrtiti Win32 aplikacije (klasične Windows programe) na procesorima baziranim na ARM-ovoj arhitekturi. Microsoft ima teret velikih očekivanja na sebi pogotovo nakon novih flagshipa koji nikoga nisu oduševili. Redstone i telefoni koji dođu zajedno s njim mnogi smatraju zadnjom šansom Microsofta po pitanju uspjeha na ovom tržištu. Gadne će biti reakcije fanova ako ne dobiju Surface Phone ili nešto što je jako slično njemu.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx