Windows 10 ipak neće biti besplatan za (sve) sudionike Windows Insider programa? (vijest ažurirana novim informacijama)

Debate oko toga hoće li korisnici Windows 7 i Windows 8.1 operativnih sustava dobiti nadogradnju nema. Tu je jasno kao dan da svi sa valjanom licencom dobivaju besplatnu nadogradnju na Windows 10. Ono što je bilo malo “škakljivo” je hoće li sudionici Insider programa dobiti pravo na besplatni Windows 10. Još davno pisali smo o tome kako je potvrđeno da hoće, ali to izgleda nije bila cijela priča.

Nedavno je Tom Warren sa The Verge-a preko Twittera upitao Gabriel Aul-a hoće li oni što su “na čisto” instalirali Windows 10 Preview (Build 10130) imati pravu na besplatnu nadogradnju a odgovor je došao u njegovoj blog objavi : “Dok god ste na Windows 10 Insider build-u, i spojeni ste Microsoft računom kojim ste se registrirali, primit ćete nadogradnju na finalnu verziju Windowsa 10 koja će ostati aktivirana”.

U međuvremenu je ekipa sa Pocketnow pregledala tu Gabe-ovu objavu i primjetili su jednu stvar: Zadnji dio te Gabe-ove rečenice je preko vikenda “nestao”, točnije uklonjeno je spominjanje aktivacije (“….koja će ostati aktivirana”) a dodana je jedna nova rečenica: “Važno je naglasiti da će pravo na besplatnu nadogradnju na Windows 10 ostvariti samo korisnici koji imaju validnu (Genuine) kopiju Windowsa 7 i 8.1”. To bi u prijevodu značilo da nećete imati pravo na besplatnu kopiju Windowsa ako ste samo instalirali testnu verziju, već morate biti i vlasnik originalnog Windowsa 7 ili 8.1.

Razumljivo, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko se ovakva ponuda mogla zlouporabiti, ali svejedno razočaravajuće, a da ne govorimo koliko marketinški loše. Umjesto da su komplicirali trebali su odmah jasno reći: “Samo korisnici koji imaju originalne Windowse 7 ili 8.1 imati će pravo na besplatnu nadogradnju, bez obzira bili  sudionik Insider Previewa ili ne” i cijela trakavica bi bila odavno riješena. Ovako su sami sebi opalili kvalitetan šamar. Ostaje za vidjeti hoće li dolaziti do još ikakvih promjena po ovom pitanju. Ako nas pitate, Microsoft bi trebao  osigurati besplatnu kopiju Windowsa 10 svim sudionicima Insider programa koji su tu od prvog dana. Tako bi spriječili moguću zlouborabu (svi korisnici koji su nakon prošle objave instalirali najnoviji build). Ako ništa barem bi ispalo da (donekle) drže do svoje riječi.

Nove informacije:

Izgleda da Gabe inzistira da će nadogradnja biti besplatna za insidere:

 

Pored toga Ed Bott sa ZDNEt-a je malo raščistio stvari. Po njemu, Insideri će dobiti besplatnu nadogradnju. Razlog za promjenu teksta je navodno pritisak od strane pravnog tima u Microsoftu. U svakom slučaju tragične vijesti pretvoriše se u dobre. Ako nekoga više zanima svakako preporučamo da pročitate Ed-ov članak na ZDNetu.

 

Izvor 1, Izvor 2, Izvor 3

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx