Volkswagen prodao najviše električnih vozila u Evropi u prvoj polovini godine – Tesla pada

Škoda Enyaq iV

Automotive News Europe objavio je, na osnovu brojki Dataforcea, izvještaj o prodaji električnih vozila u prvoj polovini 2022. godine na evropskom tržištu. Iznenađujući obrat na drugom, odnosno trećem mjestu…

Prvo mjesto pripalo je Volkswagen grupi. Njemačka grupacija u prvih 6 mjeseci 2022. godine prodala je 116.307 električnih automobila. Najprodavanije električno vozilo ove grupacije bio je automobil Škoda Enyaq iV. Kada je riječ o pojedinačnoj prodaji, tu Volkswagen nije pri vrhu, a Škoda Enyaq iV prodata je u 19.951 primjeraka, što je pozicionira na 5. mjesto po pojedinačnim prodajama.

Škoda Enyaq iV
Škoda Enyaq iV

Na drugom mjestu našao se Stellantis, francusko-talijansko-američka grupacija, koja se na Starom kontinentu nalazi na vrhuncu, kada je riječ o prodaji električnih vozila. Ova je kompanija prestigla Teslu u prvoj polovini ove godine i zauzela drugo mjesto, te se približila Volkswagen grupi.

Automobilska kompanija koja je nastala spajanjem francuske PSA Grupe i Fiat Chrysler Automobiles ima za cilj da postane vodeći evropski proizvođač električnih automobila, ispred Volkswagena i Tesle.

U prvoj polovini tekuće godine, ova je kompanija prodala 105.413 električnih automobila. Najprodavaniji električni automobil ove kompanije u pomenutom periodu bio je Fiat New 500. U nekoliko zemalja ovaj je automobil bio najprodavaniji od svih. U Francuskoj je najprodavaniji električni automobil bio Peugeot e-208.

Pad prodaje Teslinih električnih automobila pripisuje se zatvaranju fabrike u Šangaju zbog pandemije virusa COVID-19, spore adaptacije nove fabrike u Berlinu i problemu sa opskrbom poluvodiča. Ipak, predviđanja su da će Tesla u drugoj polovini ove godine isporučiti oko 200.000 električnih vozila na Starom kontinentu.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx