Ubuntu 20.04 LTS dostupan za preuzimanje! Pet godina besplatne podrške!

Ekipa iz Canonicala jučer je objavila sretnu vijest – Ubuntu 20.04 LTS napokon je spreman za preuzimanje. Radi se o najnovijoj LTS (Long Term Support) verziji najpopularnije Linux distribucije koja će imati besplatnu podršku sljedećih 5 godina. Ovo je verzija koju su mnogi dugo čekali jer se, za razliku od prošlog LTS-a, tim iz Canonicala imao kad “uigrati” s GNOME desktopom. Rezultati su odmah vidljivi.

Prosječan korisnik će odmah primjetiti nekoliko bitnih promjena u odnosu na Ubuntu 18.04. LTS. Prije svega primjetno je da sučelje sada radi mnogo brže zahvaljujući raznim optimizacijama u GNOME desktopu. Tko je koristio 19.10. verziju otprilike zna kakve performanse očekivati. Promjenio se i izgled zaključanog zaslona koji sada izgleda malo modernije, a tu je i mnogo vizualnih promjena – nova tema ikona, nova boja sučelja s ljubičastim naglascima, neizbježna tamna tema itd.. Ima čak i kombinacija tamne i svijetle teme kao npr. u aktualnim Ubuntu verzijama. Možda najbitnije tu je Linux kernel 5.4 koji donosi optimizacije u brzini, nativnu pdršku za exFAT datotečni sustav i naravno podršku najnoviji hardver. Eh da… Stigla je podrška za fractional scaling ali… nemojte očekivati čuda.

SNAP aplikacije su još više prisutne u ovoj novoj verziji. Štoviše, GNOME Softverski centar sada je SNAP aplikacija, a Chromium čak više nije ni dostupan kao ppa paket. Ako ništa barem je kalkulator opet “nativna” aplikacija pa ne morate čekati nekoliko sekundi da se pokrene.

Ima još mnogo drugih novosti, no najlakše ćete ih vidjeti ako preuzmete Ubuntu (besplatan je naravno) i pokrenete ga na live USB-u ili u virtualnoj mašini. Ako vam se svidi, instalacija je iznimno jednostavna.

Izlazak nove Ubuntu LTS verzije jedan je od najvažnijih događaja u Linux svijetu. Ne samo zbog toga što je najpopularnija distribucija, nego i jer brojne popularne distribucije (Linux Mint, Elementary, Zorin OS…) koriste Ubuntu LTS kao bazu za svoje distribucije.

Ubuntu 20.04. LTS možete preuzeti direktno klikom ovdje ili preko torrenta klikom ovdje.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

4 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Targavz

Koji resursi racunala su potrebni za dobar i fluidan rad ?

Ivan Tadić

Dvojezgreni procesor i 4GB RAM-a već osiguravaju dobar rad, ovo ostalo je sve za naprednije programe i teže zadatke 😀

Zoka

Upravo ga instalirao na iMac 8.1…super je i konačno mi je oživio. Nedostatak je da mi ne radi kako treba wifi ali se nadam će izaći podrška za to, i da sa instaliranjem sustava sam se počeo baviti za vrijeme ove pandemije

Zoka

proradio i wifi 🙂

4
0
Pogledaj komentare ili komentirajx