U Tajvanu zaplijenjeno tisuće lažnih HDMI kabela

Koordinirana racija u većim gradovima Tajvana navela je policiju da zaplijeni znatnu količinu proizvoda koji nose marku “HDMI” bez službenog odobrenja. Ako ne znate, HDMI je registrirani zaštitni znak, a ne samo naziv kabela.

Prema izvješćima lokalnih emitera , u velikoj policijskoj raciji pronađeno je 3037 krivotvorenih HDMI kabela i drugih proizvoda u samo jednom danu. U srijedu je nekoliko prodavača privedeno u glavnim gradovima Tajvana, a zaplijenjena roba čija je “tržišna vrijednost” veća od 80 milijuna TWD (2,6 milijuna USD).

HDMI je vlasničko multimedijsko sučelje za digitalne uređaje, a proizvođači kabela moraju platiti HDMI administratoru za licenciranje kako bi dobili odgovarajuću licencu za korištenje marke. Iako nezaštićene alternative kao što je DVI postoje, marka HDMI još uvijek je izuzetno popularna među video entuzijastima i među širokim potrošačima.

Policijski kapetan, kojeg su citirali tajvanski mediji, spomenuo je da i potrošači i prodavači imaju tendenciju krivo razumjeti HDMI. Koriste marku HDMI kao uobičajeni nadimak za istoimeni priključni kabel, vjerojatno ignorirajući da je to registrirani zaštitni znak koji proizvođači ne mogu besplatno iskoristiti.

Udruga HDMI održala je brifing na Computexu tijekom ljeta kako bi predstavila svoju drugu generaciju certifikacijske oznake protiv krivotvorina. Potrošačima se savjetuje da potraže “službene” HDMI oznake, koje uključuju mjere protiv krivotvorina kao što su uzorci, holografski elementi i QR kodovi.

Statistika koju citiraju tajvanska izvješća navodi da su između 2022. i kolovoza 2023. u zemlji prodani lažni HDMI proizvodi u vrijednosti od gotovo 4 milijarde TWD dolara (128 milijuna dolara).

Udruga HDMI rekla je da će proizvođači i prodavači krivotvorenih proizvoda biti na meti tužbi. Međutim, potrošači bi također trebali obratiti pozornost na ukupnu kvalitetu robe koju kupuju, budući da su lažni kabeli često loše dizajnirani ili izrađeni te čak mogu predstavljati potencijalnu opasnost od požara ili električnog udara.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx