Spas za spore laptope! Peppermint OS 11 Linux distribucija u razvoju čak i nakon smrti CEO-a

Peppermint OS 10 linux distribucija

Peppermint OS je Linux distribucija koja postoji od 2011. godine, a u Linux svijetu je poznata kao “Frankenstein” distribucija jer su njeni tvorci uzeli najbolje i najefikasnije (prema njihovom mišljenju) dijelove drugih distribucija i spojili ih u jedan proizvod. Rezulat je sustav koji prakički bilo koje sporo računalo ili laptop (čak i one s 1 GB RAM-a) može pretvoriti u normalno računalo spremno za normalan (i brz) rad. Ne samo to, nego će u velikom broju slučajeva drastično popraviti i trajanje baterije na laptopima.

Peppermint OS trenutno je u verziji 10, no početkom ove godine preminuo je glavni developer i CEO projekta Mark Greaves. Nakon njegove smrti mnogi su vjerovali kako je to kraj za Peppermint OS, ali srećom izgleda da se projekt nastavlja. Ovaj tjedan novi administrator na Peppermint OS community forumu objavio je kako je u tijeku rad na Peppermint OS 11. Kako to obično bude, konkretnog roka za izlazak distribucije još uvijek nema, a za pretpostaviti je da će biti baziran na Ubuntu 20.04 LTS. U prijevodu, jednom kada iziđe, možete računati na stabilnu bazu i pet godina besplatne podrške.

Aktualni Peppermint OS 10 možete pronaći na službenoj stranici, a ako ga želite probati veličina .ISO slike je samo 1.5 GB. Ako niste sigurni hoće li vam se svidjeti možete ga probati u virtalnoj mašini ili pomoću Rufusa flashati na USB stick i pokrenti s USB sticka bez da ga instalirate. Ako više preferirate manje “hakersku” estetiku bacite pogled na fantastični Zorin OS Lite ili Lubuntu.

Iz osobnog iskustva doista mogu potvrditi da je Peppermint, zajedno uz Lubuntu i Linux Lite, doista jedna vrhunski optimizirana distribucija koja je na neki način spasila jedan od mojih kućnih laptopa. Radi se Lenovo Ideapad 330 koji ima AMD E2-9000 procesor i 4 GB RAM-a. Iako to na papiru zvuči solidno, taj laptop se žestoko muči s Windowsima 10 i standardim Linux distribucijama. Do te mjere da je doslovno neupotrebljiv za bilo kakav ozbiljan rad. Peppermint OS je to promjenio, i zbog toga ću ga uvijek rado preporučiti svima koji žele ubrzati svoje računalo, a ne smeta im što nije Windows. Uostalom, uvijek možete raditi dual-boot. 🙂

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx