Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 8 – Greenify

Greenify

Zanimljiva je činjenica ta, da je broj korisnika koji zna za ovu aplikaciju i za funkciju iste vrlo malen i neznatan naspram broja korisnika koji koriste svakojake „Cleaner“ i „Booster“ aplikacije. U moru lažnih, placebo aplikacija, sakrila se ova, zapravo korisna, aplikacija. Većinu funkcija koje vam ostale aplikacije tvrde da nude, ova zapravo i obavlja i to na majstorski dobar način.

Funkcija Greenify Aplikacije

Aplikacija Greenify može se koristiti uz ROOT pristup, ali i bez njega. Služi za agresivniju kontrolu aplikacija koje vam u pozadini mogu trošiti bateriju, ali i mobilne podatke. Ako se koristi bez ROOT pristupa, preporučljivo je imati minimalno 6.0 verziju Android sustava (iako aplikacija ima blagodati i za niže verzije). Efekte aplikacije, primjetit ćete najviše u vremenu kada vaš uređaj ne koristite. Zamjetna je niža potrošnja baterije u „Stand-by“ modu telefona.

Slika 1. Početno postavljanje aplikacije Greenify

Instalacija i Početno Postavljanje

Nakon instalacije Greenify aplikacije sa Google Play Trgovine, dočekat će vas poprilično intuitivan skup uvodnih ekrana. Na njima, aplikacije će vas pitati o stanju ROOT pristupa vašeg uređaja te zamoliti za neka dopuštenja (ROOT i Pristup otvorenim aplikacijama). Da smirimo skeptike među vama, Greenify mora imati dozvolu otvorenim aplikacijama radi kontrole pozadinskog rada istih (što je i svrha aplikacije). Nakon što obavite početno postavljanje aplikacije, dočekati će vas vrlo jednostavan početni zaslon sa jednostavnim uputama za korištenje.

Slika 2. Dodatne dozvole aplikaciji Greenify

Korištenje Aplikacije

Dodirom na gumb „+“, pojavit će se lista trenutno aktivnih aplikacija. Dodatnim dodirima na iste, označavate ih za hibernaciju (ograničavanje aktivnosti u pozadini). Primjetit ćete ikonu plavog oblaka pored nekih. Spomenuta ikona ukazuje na to da određena aplikacija može korisniku slati obavijesti preko GCN (Google Cloud Network) servisa. Aplikacije koje koristite učestalo i čije obavijesti su za vas bitne, nije preporučljivo hibernirati. Nakon odabranih aplikacija, dodirom na gumb √, dodat ćete ih na listu aplikacija za koje ne želite da rade u pozadini.

Ako instalirate dodatne aplikacije ili ste na svojoj listi odstrela zamijetili još neku koju već imate, proces ponovite. Neke od popularnih aplikacija čiju aktivnost valja ograničiti su službena Facebook aplikacija, službena Snapchat aplikacija, neke od aplikacija za ažuriranje vremenske prognoze i dr. Za brisanje aplikacije iz liste kontroliranih, dugim dodirom na ime iste, dobit ćete opciju za brisanje iz liste za hibernaciju.

Slika 3. Dodavanje aplikacija za hibernaciju

Napredne opcije

 Uz nekoliko načina rada (ROOT, bez ROOT-a i Xposed), Greenify nudi i nekoliko dodatnih postavki koje dodatno mogu uštedjeti bateriju. Ispod svake se nalazi kratko objašnjenje pa vama na odgovornost i volju ostavljamo korištenje istih. Ona vrijedna spomena je „Plitka Hibernacija“ (Shallow Hibernation) i “Agresivni Doze”(Agressive Doze). Iste se preporuča koristiti za dodatnu uštedu baterije na 6.0 ili višim verzijama Android sustava. Objašnjenja za način funkcioniranja ove dvije funkcije pronaći ćete dodirom na njih.

Slika 4. Dodatne opcije aplikacije Greenify

Ovim veoma važnim dijelom naše škole, završavamo ovaj skup članaka za ubrzavanje i čišćenje Android pametnih telefona. Nadamo se da smo bili od koristi i barem malo zaintrigirali „laičke“ korisnike ovakvih uređaja. Sve do sada navedeno u prethodnim člancima, ekvivalentno je utapanju nožnog palca u more, koje se zove Android. Nadamo se da će se neki od vas ojunačiti i u avanturističkom duhu probati i mnogo naprednije stvari, kojih ima pregršt. Custom ROM-ovi, Kernel-i i Xposed Framework su samo neke od smjernica za znatiželjne korisnike. Za takve ćemo spremiti nekoliko članaka u budućnosti.

Naredna škola će se baviti vrlo bitnom temom u Android ekosustavu i jednom od velikih prednosti sustava nad iOS-om. To je personalizacija (Ugađanje izgleda) Android sustava. Izravnat ćemo izglede korisnicima omiljenoga nam Androida u hvalisanju izgledom sučelja i načinom korištenja njihovih mobilnih ljubimaca, naspram poklonika jabučnih proizvoda.

Ako su vam članci bili od koristi, podržite naš rad dijeljenjem članaka na društvenim mrežama i preporučite nas svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima. Uključite se u naše forume te u raspravi pronađite istomišljenike ili čak i pomoć. Nadamo se otvaranju i teme za pomoć početnicima pri korištenju, namještanju ili popravljanju Android pametnih telefona.

 

 

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Lumia830

Ovo moram pokušati uraditi.Imam velik problem sa mobitelom.Znaci u 23h ga skinem sa punjača na 100% baterije ujutro u 06h sati NEŠTO mi pojede bateriju od 10-15%.Sve mi je izgaseno cak uključimo sistemsku super ustedu.

2
0
Pogledaj komentare ili komentirajx