Samsung se suočava s možda najvećom krizom u svojoj povijesti?

Samsung Electronics uskoro će se suočiti s nečim s čime se nikada nije suočio tijekom 55-godišnje povijesti tvrtke: štrajkom radnika. Predstavnici sindikata pozvali su na industrijsku akciju nakon što su pregovori o povećanju plaća propali.

Nacionalni sindikat Samsung Electronics, koji ima oko 28.000 članova, ili nešto više od petine ukupne radne snage tvrtke, zatražit će od članova da kolektivno iskoriste dan plaćenog dopusta 7. lipnja. Sindikat nije isključio štrajk punog opsega na kasniji datum.

“Ne možemo više tolerirati radničko i sindikalno ugnjetavanje. Proglašavamo štrajk, s obzirom na stav uprave da ignorira radnike”, poručili su iz sindikata.

Razgovori i pregovori sindikata i uprave vode se od siječnja, a da se strane nisu uspjele dogovoriti oko povećanja plaća. Sindikat traži povećanje od 6,5 posto, dodatni dan godišnjeg odmora i bonus vezan uz prihode tvrtke. Samsung je rekao da će ove godine povećati plaće za 5,1%.

Reuters piše da Samsungovi radnici povremeno sudjeluju u prosvjedima posljednjih tjedana ispred tvrtkinih ureda u glavnom gradu Seulu, kao i ispred proizvodnog pogona čipova u Hwaseongu, južno od Seula.

Grupacija Samsung dopustila je sindikatima da zastupaju svoje radnike tek 2020. godine nakon što je njen predsjednik krivično gonjen zbog manipulacije tržištem i podmićivanja.

Štrajk nije mogao doći u gore vrijeme za Samsung Electronics. Tvrtka je prošlog tjedna smijenila voditelja svog odjela poluvodiča kao odgovor na zaostajanje u razvoju memorijskih čipova visoke propusnosti potrebnih za AI i HPC sustave, potez koji je tvrtka nazvala “preventivnom mjerom” kako bi osigurala da ostane konkurentna.

Iako je njihova neto dobit porasla tijekom prvog tromjesečja, Samsungov udio u poslovanju s čipovima smanjio se posljednjih godina s 18% na 12% dok se konkurentski TSMC povećao s 50% na 59%.

Samsung Electronics kaže da će nastaviti pregovarati sa sindikatom.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx