Ratovi virtualne stvarnosti – Google sprema konkurenta za Samsungov Gear VR?

Google Carboard s nama je već oko godinu i pol, a Samsung-ov Gear VR nešto manje. Ipak Gear VR je puno kompletniji proizvod, a najnovija glasina je da i sam Google sprema nešto slično. Carboard je jednostavan uređaj, a u osnovi je riječ o kartonu koji u pravoj poziciji drži telefon dok su ispred njega dvije plastične leće koje nam daju dojam VR-a kada gledamo kroz njih. Zbog cijene ovo je postao popularan VR uređaj ali je svima jasno da tako nećemo dobiti potpuno iskustvo.

Toga su svjesni i u Google-u, a ako je vjerovati Financial Times-u prvi “pravi”  VR uređaj od Google-a možemo očekivati nekada krajem ove godine, možda već u 9. mjesecu. Navodno će biti izrađen od plastike (kao Gear VR), ali će dolaziti sa boljim senzorima i lećama što sugerira da za razliku od Gear VR-a telefon neće morati obavljati sav posao nego će nešto hardvera biti i u uređaju. Možda najvažnije, trebao bi biti kompatibilan sa puno više telefona nego što je to slučaj sa Samsung-ovim rješenjem.

Google Carboard - za sada jedini Google VR uređaj
Google Carboard – za sada jedini Google VR uređaj

Google-ov VR uređaj mogao bi također biti poligon za pokazivanje Android VR operativnog sustava o kojemu se šuška već neko vrijeme. Nova vijest o tom OS-u je da bi VR kompatibilnost trebala biti ugrađena u samu jezgru Android OS- što bi znatno trebalo olakšati pisanje VR aplikacija developerima. Ovo je prvi put da čujemo nešto o Android VR-u još od kada je Wall Street Journal početkom prošle godine objavio glasinu da se radi na njemu.

Imamo Nexus telefone, Nexus tablete….. zašto ne onda i Nexus VR! Bi li bilo suludo za očekivati da će i “Project Tango” (ukratko – 3D mapiranje prostora) nekako naći svoj put do ovog uređaja? To bi nam djelovalo kao idealna kombinacija! Nadamo se da ima istine u ovome te  ćemo više detalja saznati na Google I/O koji će se održavati sredinom 5. mjeseca. Možda i prije ako “glasinomati” budu dobro radili 🙂

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx