Predstavljeni LG Nexus 5X i Huawei Nexus 6P – prvi put u povijesti imamo dva Nexusa

Napokon je došao i taj dan! Nakon mjeseci i mjeseci nagađanja, a u zadnje vrijeme i kvalitetnih leakova, službeno su predstavljena čak dva Nexus telefona  od dva različita proizvođača. Tko je imalo pratio vijesti i informacije koje su se širile po internetu onda zna da se već odavno šuškalo o tome, ali već prije nekoliko mjeseci bilo je jasno da ćemo ove godine doista ugledati dva Nexus telefona – jedan od LG-a i drugi od Huawei-a. I što nam to novo donose novi Nexusi? Krenimo po redu.

LG Nexus 5X

Nexus 5X official

Google izgleda jako voli LG jer je ovo već treća generacija Nexusa koju je napravio LG (Nexus 4, Nexus 5 i sada Nexus 5X). Istina, prošlu godinu Motorola je uskočila umjesto njih sa svojim Nexusom 6, ali Nexus 5 se i dalje službeno prodavao.  Google je ove godine odlučio napokon obratiti pažnju na pritužbe koje su imali korisnici, pogotovo na kameru koja je kod Nexus telefona, mislim da možemo slobodno reći, tradicionalno prosječna. Možda bi bilo najbolje da prvo navedemo sve specifikacije prije nego nastavimo dalje.

 • 5.2″ FullHD zaslon 1080 x 1920 rezolucije sa Gorilla Glass 3 zaštitom
 • Snapdragon 808 procesor
 • 2 GB RAM-a
 • 16 GB ili 32 GB interne memorije
 • 12.3 MP stražnja kamera sa Sony senzorom
 • 5 Mp prednja kamera
 • 2700 mAh baterija
 • USB type-C

To je samo ono osnovno, daleko smo još od kraja. Kamera je navodno najveće poboljšanje ove godine, ne samo po pitanju broja megapiskela nego i po veličini piksela, koja je 1.55 µm. Tolika veličina piksela trebala bi osigurati bolje sliku u lošim svjetlosnim uvjetima, a da bi nam to dokazali pokazali su nam kako izgleda jedna fotografija u usporedbi sa novim iPhone-om 6S i starim Nexusom 6. Na slici piše da je uređaj Nexus 6P, ali 5X ima identičan senzor pa to vrijedi za oba telefona:

Ne

Veličina piksela na novome Nexusu
Veličina piksela na novome Nexusu

Ipak, niti jedan od ovih novih Nexusa nema OIS (optičku stabilizaciju slike) tako da sa sigurnošću možemo reći da bi ih ovdje, i u manje kontroliranim uvjetima, LG G4 ili Galaxy S6 vrlo vjerojatno potukli. To nikako ne umanjuje ovaj napredak i svakako palac gore Google-u što je napokon obratio pažnju na kameru. Osim dobrih slika novi Nexus može snimati i 4 K video, a tu je i slow-motion video u 120 fps-a. Neloš trik je i burst shot koji okida 30 sličica u sekundi a onda stvara gif ili vam pak ostavlja mogućnost da odaberete najbolju sliku. Da sve to bude lijep zaokruženo pobrinuo se jedan mali ali nekima vrlo bitan detalj – sada možete dva puta dodirnuti home tipku da brzo pokrenete kameru.

Nexus 5X boje

Dva stereo zvučnika sa prednje strane trebala bi se pobrinuti da sve uvijek dobro čujete, a senzor otiska prsta sa stražnje strane, koji nosi naziv “Google Imprint”, pobrinuti će se da laganim dodirom na senzor brzo završite na početnom ekranu. Sensor Hub čip je također još jedna novina, a u biti radi se o čipu koji se brine za fitness podatke i neke mogućnosti kao npr. podizanje telefona sa stola da bi ga probudili, bez da troši pšuno energije. Iako su se mnogi nadali bežičnom punjenju od toga nažalost ništa, a microSD slota nažalost i dalje nema. To nebi bilo toliko tragično da je osnovni model 32 GB…. Nexus 5 moći ćete kupiti u 3 boje: bijela, crna i ledeno plava po početnoj cijeni od 379$. Prednarudžbe počinju već danas, a prve isporuke očekuju se krajem 10. mjeseca.

https://www.youtube.com/watch?v=QLqHZLdt_jE

 

Huawei Nexus 6P

Nexus 6P službeno

Huawei je novo lice u svijetu Nexusa . Google je odabrao baš ovu komaniju da proizvede prvi Nexus telefon sa metalnom konstrukcijom i ako je suditi po onim Huawei telefonima koje znamo – definitivno nisu pogriješili. Kao i kod Nexusa 5X, najbolje je da prvo navedemo službene specifikacije:

 • 5.7″ QHD AMOLED zaslon 1440 x 2560 rezolucije sa Gorrila Glass 4 zaštitom
 • Snapdragon 810 procesor
 • 3 GB RAM-a
 • 32 GB, 64 GB ili 128 GB interne memorije
 • 12.3 MP kamera sa Sony senzorom
 • 8 MP prednja kamera
 • 3450 mAh baterija
 • USB Type-C

Gledajući specifikacije jasno je da se radi o svemu najboljemu što trenutno možete naći na tržištu, a sve to je upakovano u tijelo “debljine” otprilike 7.5 mm što je itekako impresivno. U odnosu na LG Nexus 5X, Huawei-ov Nexus ima veći zaslon (i veće rezolucije), više RAM-a, brži procesor, veću bateriju i prednju kameru veće rezolucije. Ipak ono što je najvažnije u ovoj novoj generaciji je ostalo isto kod oba telefona – Kamera, Sensor Hub čip i Nexus Imprint (skener otiska prsta). U biti sve što smo rekli u vezi tih stvari u kontestu sa Nexusom 5X vrijedi kod Nexusa 6P. Ni ovdje nežete naći bežično punjenje ili mogućnost proširivanja memorije microSD karticom ali je barem osnovni model od 32 GB.

N1

 

Svakako trebamo spomenuti i bateriju od velikih 3450 mAh koja bi se trebala pobrinuti da i Nexus telefoni napokon mogu pristojno dugo izdržati bez punjača.  Huawei Nexus 6P biti će dostupan u 3 boje: bijela, crna i aluminij po cijenama od 499$ za 32 GB model, 549$ za 64 GB model i 649$ za 128 GB model.

Trebamo li uopće spominjati da će oba Nexus telefona vrtiti najnoviju verziju Androida tj. Android 6.0 Marshmallow?

https://www.youtube.com/watch?v=4cAHL4LMNlY

Svakako očekujte da ćemo još pisati o novim Nexusima u sljedećih nekoliko dana kako budemo otkrivali sve više i više novih detalja.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx