Predstavljen Kirin 950 čipset – potrošnja smanjena za 60%, a brzina povećana za 40%!

Došao je i dan kada napokon imamo priliku vidjeti službeno predstavljanje novog Kirini 950 čipseta. Toliko smo puta već pisali o njemu da sigurno znate da smo imali velika očekivanja, a po onome što smo imali priliku vidjeti na službenom predstavljanju rekli bismo da je čipset po svim mjerilima zadovoljio. Naravno, to je nemoguće znati bez testiranja uređaja koji ima Kirin 950 čipset u sebi ali stvari definitivno izgledaju obećavajuće.

Nekima se pokazalo kao iznenađenje što Kirin 950 koristi ARM-ovu big.LITTLE arhitekturu, a ne osam Cortex A-72 jezgri kao što su sugerirali neki benchmark testovi. To u osnovi znači da novi Kirin dolazi sa 4 “performance” Cortex A-72 jezgre (max frekvencije do 2.53 GHz) koje će se brinuti za najzahtjevnije zadaće i 4 “low-power” Cortex A-53 jezgre (max frekvencije do 1.8 GHz) koje će obavljati manje zahtjevan posao. Da ipak nebi stali samo na tome Huawei je dodao i i5 “always-sensing” koprocesor koji bi trebao obavljati vrlo low-power zadatke vezane uz senzore na uređajima (gyroscope, sensor hub, magnetometer itd.). Za grafiku se brine vrlo moćni MALI T880 MP4 GPU.

huawei-kirin-950-4

Možda najvažniji u cijeloj priči je novi proizvodni proces u odnosu na prethodnika. Čipset se proizvodi u 16nm FinFet proizvodnom procesu. To će omogućiti puno manju potrošnju energije i rast u performansama. Huawei tvrdi da su ukune performanse u odnosu na prethodnu generaciju povećane za 40%, a da je potrošnja manja za čak 60%. Prema njima to znači da će smartphone sa 3500 mAh baterijom imati dodatnih 10 sati normalne upotrebe. Što oni smatraju normalnom upotrebom nije objašnjeno, ali ako je ovo imalo blizu istini onda je doista riječ o značajnom napretku.

huawei-kirin-950-3

Antutu rezultat na testnom uređaju bio je ogromnih 82945 bodova, što je malo manje od navodnih rezultata Snapdragona 820 (83 774). Jučerašnji leak nam je otkrio rezultate u Geekbenchu, koji ne moraju biti točni ali vrlo vjerovatno jesu : 1710 Single-core i 6245 multi-core. Uistinu impresivno kao što smo i prije govorili. Svakako nas pratite jer ćemo objaviti i Huawei-ove testove čim ih objave.

Izvor

 

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx