Podrška za Firefox OS prestaje u 5. mjesecu

Kao što smo saznali prije nekog vremena Mozilla je odlučila ugasiti razvoj Firefox OS-a za mobilne uređaje. Firefox OS nama nije stranac i u više navrata smo pisali o njemu pa smo često svjedočili mukama kroz koje je Mozzila prolazila da bi ga malo pogurala. Ideja je bila dobra i na neki način je gurala naprijed tehnologiju, ponajprije u otvorenim standardima. Možemo slobodno reći da je razvoj HTML5 aplikacija i pripadajućih API-a u velikoj mjeri napredovao baš zahvaljujući Firefox OS-u. Nažalost po Mozzilu tržište je jednostavno previše zasićeno etabliranom OS-ovima kao što je Android. Za open souce ljubitelje srećom još uvijek postoji Ubuntu Touch.

Jučer su iz Mozzile objavili da prestaju sa podrškom za Firefox OS nakon izdavanja 2.6 verzije operativnog sustava. To bi po trenutnom planu trebalo biti u 5. mjesecu ove godine. U trgovini će nastaviti primati aplikacije i u 2017. godini, ali i to će sigurno jednom doći kraju. Fokus je i dalje ono što su objavili prije – rad na IoT (Internet of Things) primjeni Firefox OS-a, a kakve će to zanimljive proizvode donijeti još nitko ne zna. Osim toga sjetimo se i da Acadine radi na H5OS-u koji je baziran na Firefoxu pa ako od toga ikada bilo što bude možemo reći da će “duhovno” nastaviti živjeti u mobilnim uređajima (iako nismo sigurni da će ikada ugledati svjetlo dana).

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx