Patnjo – jeftini tablet ti je ime!

 

Tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i ostalih zemalja iz regije preplavili su jeftini tableti koji na papiru obećaju mnogo, a u stvarnosti daju malo. Neke od njih možete naći i u ponudama mobilnih operatera, a većinom će te ih pronaći u raznim supermarketima i lokalnim trgovinama informatičke opreme.  Na prvi pogled čine se odlični – cijena 60€ do 80€, čudesne specifikacije ispisane svuda po kutiji (pogotovo za tu cijenu), lijepa slika i još gratis futrola i tipkovnica.  Laik, a i poneki iskusni korisnik odmah bi pomislio : “Pa ovo čudo je brže od Ferrarija” i istrčao iz trgovine sa svježe kupljenim tabletom pod rukama očekujući da će biti otpuhan u nebesa njegovim super performansama.

Osobno sam imao iskustvo s jednim takvim tabletom. Riječ je o Alcatel TAB7 Dual-Core modelu koji se prodavao uz TV uslugu lokalnog mobilnog operatera.

alc 1

 

Već od samog početka stvari nisu štimale. Na kutiji je bila slika tableta gdje se jasno vidi da je početni ekran klasični  Android 4.2.2. Zamislite moga čuda kada sam ga upalio i vidio da se notifikacijski centar nalazi u donjem desnom kutu. Nije velika stvar ali čovjek je odmah primjeti. Sljedeći korak bio je dodavanje 2 računa – jedan osobni i jedan za posao  budući da Android od verzije 4.2.2. podržava multiuser račune gdje svaki račun ima svoj početni ekran. Čak i na Alcatelov stranici to navode kao jednu od ključih mogućnosti.

alc2

 

Naravno, na samom tabletu ta mogućnost uopće nije postojala. Problemi? Ne, ne! To je bio samo početak!  WiFi se nasumično pali i gasi, signal užasan, aplikacije se sporo učitavaju, tablet se kod intenzivnijih aplikacija zagrijava do te mjere da ga je gotovo nemoguće držati i možda najgore od svega – zamrzavanje koje kao rezultat ima potpuno pražnjenje baterije! Naime nakon određenog perioda neaktivnosti tablet se jednostavno zamrzne i postepeno zagrijava sve dok mu se ne isprazni baterija. Znam još par osoba koji imaju ovaj tablet i svi imaju identične probleme.

 

Pouka priče je da budete oprezni. Ako već kupujete nešto što je jeftino onda kupite ono što ste već probali negdje ili se odlučite za neki malo kvalitetniji brend. Istražite malo po intenetu i vidite kakva su iskustva ljudi koji su se susreli s tim uređajem. Ako ne možete naći informacije o onome što tražite onda je najbolje da tražite nešto drugo. Nisu nužno svi jeftini tableti loši, ali oni dobri su više iznimka nego pravilo.  Nešto će možda biti 30-ak € skuplje ali bar nećete čupati kosu svaki put kad  pomislite na rad na njemu. Eto…. ja sam skoro oćelavio.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx