Nvidia je nova najvrjednija tvrtka na svijetu

Nvidijina uloga kao dobavljača većine naprednog hardvera koji pokreće procvat umjetne inteligencije dovela je do toga da je postala najvrjednija tvrtka na svijetu. Tržišna kapitalizacija Team Greena premašila je granicu od 3 bilijuna dolara ranije ovog mjeseca, ali nakon podjele dionica i naknadnog povećanja cijene, sada se procjenjuje na više od 3,34 bilijuna dolara, odmah iznad Microsofta i Applea.

Nvidijine dionice danas su porasle za još 3,5% i zatvorile su se na 135,58 USD. Cijena dionice tvrtke porasla je za više od 3400% u proteklih pet godina, a samo ove godine za 181%.

S tržišnom kapitalizacijom od 3,34 bilijuna dolara, Nvidia se pridružila vrlo ekskluzivnom klubu od 3 bilijuna dolara uz Apple (3,29 bilijuna dolara) i Microsoft (3,32 bilijuna dolara). Bloomberg napominje da je posljednji put Nvidia vrijedila više od Applea 2002. godine, pet godina prije izlaska prvog iPhonea. Tržišne vrijednosti obiju kompanija tada su bile manje od 10 milijardi dolara.

Ono što je posebno impresivno je da je Nvidia tek u veljači 2024. prešla granicu vrijednosti od 2 bilijuna dolara, manje od godinu dana nakon što je dosegla 1 bilijun dolara, u svibnju 2023. To znači da je tržišna vrijednost kompanije vrtoglavo porasla za još 1 bilijun dolara u nešto više od tri mjeseca.

Rastuća cijena Nvidijine dionice dovela je do toga da izvršni direktor Jensen Huang, koji posjeduje 3,79% tvrtke, nastavlja rasti prema Bloombergovom indeksu milijardera . U svibnju je bio na 18. mjestu s neto bogatstvom od 80,5 milijardi dolara. Danas je Huang na 12. poziciji s bogatstvom od 115 milijardi dolara.

Ogromna potražnja za Nvidijinim GPU-ima od strane tvrtki koje su se usredotočile na AI (tj. svih njih) dovela je do prodaje u prvom tromjesečju od 26 milijardi dolara, više od tri puta više od zarade u istom razdoblju prethodne godine. Na tržištu vrhunskih AI čipova, procjenjuje se da Nvidia drži tržišni udio između 70% i 95%.

Huang je na Computexu najavio da Nvidijin roadmap za njezine osnovne GPU-ove ubrzava tempo. Iako će se velike arhitektonske promjene vjerojatno nastaviti svake dvije godine, Nvidia sada svake godine radi na važnim poboljšanjima proizvoda. Blackwell Ultra trebao bi stići sljedeće godine, nakon čega će uslijediti Rubin 2026. i Rubin Ultra 2027.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx