AMD i Nvidia rade na novim štedljivim procesorima.

Cijena dionica Intela je skliznula za 3%, nakon što je Reuters objavio da Nvidia i AMD rade na čipovima za računala temeljenim na Arm arhitekturi. S druge strane, dionice Arm-a su skočile gotovo 5%, dok je Nvidia ostvarila gotovo 4% dobitka tijekom kasnog trgovanja.

Trenutno, Intel drži veći dio tržišta računalnih čipova, dok se AMD nalazi na drugom mjestu. Prodaja računalnih PROCESORA čini više od polovice prihoda Intela u lipanjskom kvartalu. Intelovi procesori temelje se na x86 arhitekturi, dok procesori koji koriste Arm arhitekturu, često prisutni u pametnim telefonima, troše mnogo manje električne energije, što je ključno za uređaje s baterijskim napajanjem.

Apple je gotovo udvostručio svoj udio na tržištu od lansiranja M1 procesora temeljenog na Arm arhitekturi. To je rezultiralo poboljšanim performansama, uključujući obradu zadataka umjetne inteligencije na samom čipu, kao i produljenje vijeka trajanja baterije na prijenosnim uređajima na razinu koju Intelovi procesori tek pokušavaju postići.

Prema Reutersu, Nvidia bi mogla lansirati računalne procesore temeljene na Arm arhitekturi već 2025. godine, dok je i AMD-ov Arm procesor u planu prema istom izvještaju. Ovi procesori bili bi korišteni u računalima koja koriste Windows operativni sustav.

Prelazak softvera s x86 arhitekture na kompatibilnost s procesorima temeljenim na Arm arhitekturi može biti dugotrajan i zahtjevan, iako Windows već ima sposobnost jednostavnog izvođenja na Arm procesorima. Qualcomm već nekoliko godina radi na vlastitim računalnim čipovima temeljenim na Arm arhitekturi, ali još nisu postigli značajan tržišni uspjeh. Planiran je događaj za lansiranje njihovih čipova krajem ovog mjeseca.

Prošlog mjeseca, Arm je prošao kroz proces inicijalne javne ponude dionica i naglasio je investitorima da ima dugoročne ugovore s vodećim proizvođačima procesora za upotrebu njihove tehnologije.

IZVOR/SOURCE

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx