Novi zakon u Europskoj Uniji će ubiti privatnost korisnika

Sigurnost djece na internetu veliki je problem u SAD-u, EU i drugdje. Od sada, zakonodavci guraju zakone koji naizgled čine djecu sigurnijom na internetu, ali zapravo mogu dovesti do krađe identiteta.

U EU-u zakon nastoji potkopati end-to-end enkripciju u pokušaju zaustavljanja CSAM-a (materijala o seksualnom zlostavljanju djece). Kako je izvijestio The Verge, zakon o kontroli chata predlaže skeniranje poruka , uključujući one koje su šifrirane. End-to-end enkripcija znači da nitko, uključujući vlade i platformu za slanje poruka, ne može čitati vaše poruke. One su kodirane tako da ih samo pošiljatelj i primatelj mogu pročitati.

Prošlog studenog, Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta izglasao je isključivanje masovnog skeniranja šifriranih poruka , prijedlog koji je bio u prethodnim verzijama zakona o kontroli chata, koji je prvi put uveden 2022. godine .

Čini se, međutim, da su promjene bile samo na papiru. Najnoviji zakon o kontroli chata implementirao bi sustav “moderiranja prijenosa” masovnog skeniranja poruka, uključujući one s poveznicama, fotografijama i video zapisima. Predloženi zakon navodi da je end-to-end enkripcija neophodna za zaštitu prava, ali se dalje navodi da je “ključno da usluge koje koriste end-to-end enkripciju nenamjerno ne postanu sigurne zone u kojima se može nalaziti materijal seksualnog zlostavljanja djece dijeliti ili širiti bez mogućih posljedica”, istaknuo je The Verge.

To je kontradiktorno, jer bi tehnologija skeniranja potkopala takvu enkripciju. Zbog toga su aktivisti i organizacije za digitalna prava objavili izjave protiv kontrole chata. Centar za demokraciju i tehnologiju, Zaklada za slobodu interneta, Mozilla i drugi potpisali su zajedničku izjavu kojom pozivaju Vijeće EU da “odbije sve prijedloge skeniranja koji nisu u skladu s načelom end to end enkripcije.

Direkotrica nadzornog odbora aplikacije za šifrirane poruke Signal , Meredith Whittaker, također je objavila izjavu u kojoj odbacuje kontrolu chata i izjavila da je naziv poput “moderiranja prijenosa” “isti stari nadzor s novim imenom”. Na Mastodonu, Whittaker je rekla da će se Signal povući iz EU-a ako zakon prođe.

Deseci članova Europskog parlamenta također su potpisali otvoreno pismo protiv zakona , navodeći da bi on oslabio kibernetičku sigurnost i djelovao kao “nacrt za autoritarne države”.

Prema riječima zastupnika u Europskom parlamentu Patricka Breyera, Vijeće EU će o ovom zakonu glasovati u četvrtak .

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx