Nokia predstavila Nokia OZO – kameru za virtualnu stvarnost

Napokon smo saznali što je Nokijin misteriozni uređaj. Nakon što se prošli tjedan pojavila informacija da će Nokia predstaviti uređaj za virtualnu stvarnost mnogi su (uključujući nas) nagađali da je možda riječ o uređaju sličnom Oculus Riftu ili HTC Vive-u. Na kraju se ispostavilo da se radi o jednako zanimljivom uređaju, iako namjenjenom za sasvim drugačije stvari. Uređaj se zove Nokia Ozo, a riječ je o kameri za virtualnu stvarnost.

Ozo se sastoji od 8 kamera i 8 integriranih mikrofona poredanih na uređaj u obliku lopte i snima video u 360 stupnjeva. Kao jedna od najvećih prednosti uređaja navodi se mogućnost praćenja snimljenog materijala u stvarnom vremenu. Također je moguće odmah nakon snimanja producirati video niske kvalitete da bi mogli pregledati snimljeni materijal. Takve stvari ušteđuju mnogo vremena u odnosu na prijašnju tehnologiju koja uglavnom zahtjeva da nakon snimanja digitalno obradite video i “spojite” snimljene videozapise.  OZO koristi sve standardne video formate tako da ćete video bez problema moći pogledati na npr. Oculus Riftu ili Youtube-ovom 3D playeru. Zvuk je trodimenzionalni pa ako npr. čujete auto s desne strane okrenite se desno i ugledati ćete ga.

Nokia OZO event

Nokija ima velike ambicije s ovim uređajem, a jedan od glavnih ciljeva je plasiranje o u Hollywoodu gdje će ga kompanija pokušati pretvoriti u prvi izbor za svakog redatelja koji poželi snimati ovakav video. Kada OZO napokon bude predstavljen neće biti bez konkurencije – GoPro je još u petom mjesecu najavio da radi na sferičnoj kameri, a već mjesec dana poslije napravili su i uređaj za Google Jump platformu (Google-ova platforma za VR) koji će biti dostupan krajem godine ili nekada sljedeće godine. Naravno, tu je i uvijek prisutni Samsung sa svojim “Project Beyond”.

Cijena još nije objavljena ali biti će u 5-cifrenom teritoriju što znači da OZO nije namjenjen za masovno tržište. Točnu cijenu saznati ćemo nekada tokom četvrtog kvartala ove godine kada bi uređaj trebao napokon izaći.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx