Napokon poznato kada će cijene SSD-ova krenuti padati

Tijekom većeg dijela 2023. cijene SSD diskova napravljenih za osobna računala pale su do rekordno niskih razina. Postalo je mnogo jeftinije nadograditi svoj uređaj za igranje, prijenosno računalo ili drugo računalo s internim SSD-ovima. Cijene vanjskih SSD-ova također su znatno pale jer su postali održiva alternativa u usporedbi s kupnjom vanjskih tvrdih diskova za sigurnosne kopije podataka.

Međutim, bliže kraju 2023., cijene SSD-ova počele su se stabilizirati, pa čak i ponovno rasti, iako ne baš na svoje prethodne najviše razine. To se dogodilo zbog činjenice da je u jednom trenutku bilo prezasićeno dostupnim SSD-ovima, a glavni proizvođači NAND flash memorije odlučili su smanjiti svoju proizvodnju.

Sada, izvješće južnokorejske novinske kuće moglo bi naznačiti da bi cijene SSD-ova mogle pasti u bliskoj budućnosti. Prema The Chosun Daily, četiri najveća proizvođača NAND flash memorije (Samsung, SK Hynix, Kioxia i Western Digital) počeli su povećavati proizvodnju u svojim tvornicama.

Izvješće kaže da su 2023. Samsung i SK Hynix smanjili proizvodnju NAND memorije na samo 20 posto, a Western Digital također je smanjio svoju tvorničku proizvodnju NAND memorije na ispod 50 posto kapaciteta prošle godine.

U 2024. potražnja za ovakvim proizvodima je porasla, posebno za vrhunskom NAND memorijom koja se može koristiti u podatkovnim centrima umjetne inteligencije. Dakle, glavni proizvođači NAND memorije ponovno povećavaju proizvodnju kako bi zadovoljili tu potražnju.

Sva ta povećana proizvodnja mogla bi značiti da bi se cijene SSD-ova mogle vratiti na razinu za koju kažemo da će se to dogoditi u većem dijelu 2023. vrlo brzo, možda čim počne sezona blagdanske kupovine ili pred kraj godine. To je dobra vijest za vlasnike računala koji će vjerojatno htjeti kupiti unutarnje i vanjske SSD-ove kao dar sebi i drugima.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx