Nakon 28 godina gasi se kultni ICQ Messenger

Kultna aplikacija za razmjenu poruka ICQ, koja je zapravo započela cijelu eru online chata, konačno je spremna za “penziju”. Softver poznat po svom legendarnom zvuku “uh-oh” kada primite poruku gasi se 26. lipnja.

Najava gašenja došla je putem prilično neceremoničnog ažuriranja na ICQ-ovoj web stranici prošlog petka – samo jednostavna napomena “ICQ će prestati raditi od 26. lipnja” zajedno s poticajem korisnicima da migriraju na platforme za razmjenu poruka iz VK, ruske društvene mreže u koja je vlasnik ICQ-a.

Kako su pametni telefoni i mobilne aplikacije za chat kao što je WhatsApp porasle do izražaja u kasnim 2000-ima, privlačnost ICQ-a počela je slabjeti unatoč tome što su ga novi vlasnici pokušavali modernizirati redizajnom i dodanim značajkama. Ruska matična tvrtka VK povukla je aplikaciju ICQ iz mobilnih trgovina 2022. godine dok je fokus prebacila na svoju platformu VK Messenger.

CQ se pokazao šokantno otpornim tijekom svog rada od tri desetljeća . Većina njegovih najvećih konkurenata iz ere 90-ih, poput AIM-a, Yahoo Messengera i MSN Messengera, godinama skuplja prašinu. Međutim, ICQ je preživio reimaginirajući se kao stolna aplikacija za razmjenu poruka i web servis u svojim posljednjim godinama.

Na svom vrhuncu, ICQ je imao preko 100 milijuna registriranih korisnika. To možda ne zvuči puno u usporedbi s milijardama aktivnih korisnika kojima se današnje društvene platforme hvale, ali to je bilo davne 2001. Od 2022. platforma se smanjila na oko 11 milijuna mjesečnih korisnika.

Iako bi korisnici trebali očekivati ​​da će usluga potpuno prestati 26. lipnja, ovo možda neće biti posljednji put da ćemo vidjeti ta tri ikonična slova. Službeni X račun aplikacije podijelio je zagonetni Terminator meme u petak nakon što su se pojavile vijesti o gašenju.

Iako su mali izgledi da će ICQ ikada povratiti svoje dane slave iz 90-ih/ranih 2000-ih, njegova propast označava kraj jedne ere kao jednog od posljednjih ostataka ranog interneta.

Dakle, koje je vaše najstarije ICQ sjećanje? Sjećate li se još svog UIN-a? Voljeli bismo čuti vaša sjećanja u komentarima.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx