Mozzila u ofenzivi – Firefox OS 2.5 dolazi u 11. mjesecu sa cijelom hrpom novosti. Što možemo očekivati?

Već smo ovo rekli i opet ćemo ponoviti – nije pošteno da je veliki trojac konstantno u fokusu (Android, Windows i iOS). Istina, riječ je o razvijenim sustavima koje u svakodnevnom životu često koristimo ali nekada od svog tog silnog blještavila zaboravimo na one manje igrače, pogotovo na one koji imaju potencijal postati puno relevantniji. Jedan od tih igrača je i Mozzila sa svojim Firefox OS-om.

Mnogo toga događalo se u svijetu Firefox OS proteklih mjeseci. Matchstick, uređaj sličan Chromecastu ali zasnovan na Firefox OS-u, je otkazan čak i nakon uspješne Kickstarter kampanje. Razlog otkazivanja su bili probemi sa implementacijom DRM-a koji se pokazao prevelikim zalogajem za tako kratak vremenski period (uređaj je trebao izaći ovaj mjesec). Srećom bilo je i pozitivnih događaja kao npr. izlazak Panasonic televizija sa Firefox OS-om, kao i činjenica da je Firefox OS sada na ukupno 17 telefona diljem svijeta u 43 različite zemlje.

O Project Ignite, tj. Firefox OS-u 2.5  (tada je  nosio oznaku 3.0) već smo ekstenzivno pisali u našoj recenziji prerelase verzije, a u međuvremenu se promijenilo dosta toga u Mozzilinim planovima. Fokus je prešao na razvijanje OS-a koji će biti u mogućnosti sukobiti se s velikim igračima čak i na high-end tržištu. Razmišljalo se čak i o podršci za Android aplikacije ali to još visi u zraku. Krajem 6. mjeseca ove godine Mozzila je i službeno objavila planove i popis planiranih mogućnosti za novu verziju a mi sve sve dosada čekali da prikupimo sve informacije, pogotovo onih nekoliko najzanimljivijih, i prezentiramo ih kolektivno na jednome mjestu pa krenimo redom.

  1. Vaani virtualni asistent/asistentica

vaani notification tray

Jedna od najvećih novosti je svakako Vaani – virtualni asistent/asistentica za koju se planira da ima nekoliko osnovnih mogućnosti do 11. mjeseca, a kako vrijeme bude prolazilo nove mogućnosti će se postepeno dodavati. Biti će moguć offline i online način rada ovisno o vrsti upita, a moći ćete je pokrenuti putem ikone na početnom ekranu ili u dodirom na ikonu u gornjem desnom kutu notifikacijskog centra. Zasad nije poznato hoće li se implementirati još ikakav način za pokretanje asistenta. Odgovori na upite biti će više u stilu Google Now nego Siri ili Cortane tj. davanje informacija bez ikakvih “vrckavih” komentara. Za prvotni izlazak Firefox OS-a 2.5 planira se:

  • pozivanje kontakta
  • pozivanje broja
  • postavljanje alarma
  • postavljanje tajmera
  • otvaranje aplikacija
  • podrška za Engleski jezik (kasnije podrška za Španjolski i Francuski)

Nakon izlaska planira se implementacija glasovnih naredbi za: pokretanje i upravljanje glazbom, provjeravanje poruka, provjeravanje zakazanih sastanaka i vremenske prognoze. Na youtube-u je dostupan i video gdje se može vidjeti Vaani u vrlo ranoj fazi razvoja:

Glas je zasad vrlo robotski ali vjerujemo da će se i to jednom barem malo srediti. Ako vas zanima doslovno svaki detalj o planovima za Vaani svakako bacite pogled na dokumentaciju za Vaani Visual Design Specification (PDF) i za User Flows (DOC). Osim vizualnog dizajna Vaani u tim dokumentima moći ćete vidjeti i cijeli proces obrađivanja glasovnih podataka za svaki pojedinačni upit.

2. Podrška za dodatke (add-ons)

Ovo omogućuje ubacivanje JavaScripta i CSS-a u bilo koju aplikaciju. Može raditi u samo jednoj aplikaciji ili na više njih. Npr. možete napraviti add-on koji prilikom pokretanja bilo koje aplikacije na ekranu ispiše neki kratki vic. U postavkama će biti posebna sekcija gdje ćete moći upravljati svim dodacima. Takvi dodaci neće biti dostupni na Firefox Marketplace-u već na tzv. Hackerplace-u, ali o tome više poslije. Više detalja o tome možete pročitati na Mozzilinoj developer stranici za dodatke. Također tu ima i primjer dodatka koji simulira razbijeni zaslon.

Riječ je o jednoj uistinu odličnoj ideji koja bi se lako mogla pokazati kao “killer feature” Firefox OS-a ukoliko je kreativni developeri objeručke prihvate.

3. Customizer

Moglo bi se reći da je ovdje riječ o “nastavku” za dodatke o kojima smo gore pričali. Alat je dosta sličan Dev Tools-ima na desktopu ali je bolje prilagođen iskustvu na malim uređajima. Može ga se pozvati unaprijed predefiniranom gestom (sa dva prsta) dok se nalazite u nekoj aplikaciji. U osnovi daje moć bilo kome da izmjeni bilo koju aplikaciju (ponajprije vizualni izgled) i spremi ga kao dodatak koji može uključiti bilo kada. Customizer možete koristiti da napravite aplikaciju “od nule” a dolazi i sa predlošcima za razne vrste aplikacija kao i sa widgetima koje možete ugraditi u svoju aplikaciju.

4. Hackerplace

Mjesto / repozitorij gdje će se nalaziti svi eksperimentalni dodaci i aplikacije koji još nisu spremni za Marketplace. Fokus je uglavnom na svakakvim zanimljivim dodacima i aplikacijama napravljenim od strane zajednice a bilo tko može postaviti svoju aplikaciju ili dodatak  prateći upute koje je Mozzila postavila. Ne sviđa vam se kako izgleda vaša trenutna youtube aplikacija? Zavirite u Hackerplace i pogledate da li je netko stavio neki dobar dodatak za nju koji joj u potpunosti mijenja izgled baš onako kako ste vi željeli. Mogućnosti su uistinu neograničene, a evo i link na Hackerplace.

5. Podrška za teme / Aplikacija za izradu tema

Firefox OS 2.5 doći će sa aplikacijom koja će omogućiti da promijenite temu (boje, vizualni izgled) Firefox OS-a, a moći ćete koristiti predefinirane teme, stvarati vlastite ili pak skinuti neku temu koju je netko drugi napravio.

6. Exchangable Homescreen aplikacije

U biti vrlo slično raznim Launcherima na Androidu. Početni ekran biti će moguće izmjeniti na nebrojeno načina.

7. Sistemske aplikacije biti će moguće zamijeniti nekim drugim aplikacijama

Dani kada moramo korisiti ono što je došlo s telefonom su iza nas. Ne sviđa vam se Dialer koji je došao s telefonom? Skinite neki drugi s Marketplace-a i uživajte u sasvim novom iskustvu.

8. Mozzila će kontrolirati nadogradnje OS-a

Ovo je valjda svima jasno. Mozzila radi na tome da oni gotovo u potpunosti kontroliraju nadogradnje Firefox OS-a.

9. P2P Sharing

Aplikacija koja otkriva ljude u blizini i omogućava dijeljenje aplikacija, dodataka tema i sl. putem WiFi-a ili WiFi Directa.

 

Mogli bismo ovako nabrajati do sutra ali smo izdvojili ono najzanimljivije. Tu su još i : ugrađeni IRC klijent, ugrađene socijalne aplikacije (Twitter, Facebook itd.), sustav za nagrađivanje (achievements) za doprinos zajednici, Webmaker aplikacija, BuddyApp aplikacija (za komuniciranje sa Mozzila zajednicom) itd. Za kompletnu i detaljnu listu svih promjena kliknite na ovaj link.

Kada sagledamo sve ovo u cjelini postaje jasno da Firefox OS stremi ka nebrojenim mogućnostima prilagodbe izgleda, kao i na puno veću fokusiranost na zajednicu i sadržaj stvoren od strane zajednice. Zapravo, kad pogledamo koliko toga je moguće izmijeniti u Firefox OS-u sigurni smo da nijedan drugi OS nije ni blizu po ovome pitanju, čak ni razvikani Android. Možda nikada neće doseći popularnost koju imaju trenutno najveći igrači, ali ako sve ove ideje budu ispravno implementirane sigurni smo da će Firefox OS postati miljenik svih onih koji uživaju “čeprkati” po telefonu i maksimalno ga prilagođavati vlastitim preferencijama.

Sviđa nam se gdje je Mozzila krenula i jedva čekamo vidjeti što nas sve čeka u budućnosti.

 

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx