Microsoft “ukrao” direktora OpenAI-u!

Sam Altman se definitivno ne vraća OpenAI-ju nakon šokantnog otkaza prije nekoliko dana. Umjesto toga, on će se pridružiti Microsoftu kao voditelj novog istraživačkog tima za umjetnu inteligenciju, prema izvršnom direktoru Microsofta Satyi Nadelli.

Altman, jedan od prvih članova uprave OpenAI-ja, u petak je otpušten s mjesta izvršnog direktora tvrtke ChatGPT. Odluka je uslijedila nakon pregleda od strane upravnog odbora koji je rekao da više nema povjerenja u Altmanovu sposobnost da vodi OpenAI i ostane “dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom”. Njegov odlazak naveo je nekoliko članova OpenAI-ja, uključujući suosnivača Grega Brockmana, da napuste tvrtku u znak protesta.

S obzirom na Altmanov dobro poznat status u tehnološkom svijetu i činjenicu da je bio na čelu tvrtke koja je pokrenula revoluciju generativne umjetne inteligencije koja je toliko utjecala na društvo da je “AI” postala riječ godine, bilo je rasprava o vraćanju Altmana na mjesto izvršnog direktora samo dan nakon što je dobio otkaz.

Rasprave o vraćanju Altmana završile su u nedjelju kada je četveročlani odbor odbio dopustiti mu da se vrati, prema izvorima The Vergea . Izvršni direktor i suosnivač Twitcha Emmett Shear imenovan je privremenim izvršnim direktorom OpenAI-ja, preuzimajući dužnost od Mira Muratija, koji je imenovan privremenim izvršnim direktorom OpenAI-ja odmah nakon Altmanova otkaza.

Nadella je jutros objavio na X da će se i Altman i Brockman, zajedno s ostalim kolegama koji su napustili OpenAI, pridružiti Microsoftu kako bi vodili novi napredni tim za istraživanje umjetne inteligencije.

“Radujemo se što ćemo brzo krenuti kako bismo im osigurali resurse potrebne za njihov uspjeh”, rekla je Nadella.

Microsoft je uložio oko 10 milijardi dolara u OpenAI i stekao gotovo 50% vlasništva nad tvrtkom. Nadella kaže kako div iz Redmonda ostaje predan Altmanovoj bivšoj tvrtki i ima “povjerenje u naš proizvodni plan, našu sposobnost da nastavimo s inovacijama sa svime što smo najavili na Microsoft Igniteu, te u nastavak podrške našim klijentima i partnerima.”

Nadellina najava dolazi samo tjedan dana nakon što je tvrtka potvrdila glasine da Microsoft radi na vlastitim Arm procesorima za AI i radna opterećenja u oblaku. Jedan od čipova, Microsoft Azure Maia 100 AI Accelerator , dizajniran je posebno za pokretanje velikih jezičnih modela kao što su OpenAI GPT-3.5 Turbo i GPT-4. I Altman i OpenAI radili su s Microsoftom na usavršavanju i testiranju čipa Maia.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx