Microsoft odustaje od Android aplikacija na Windowsima 10 Mobile?

Ako ste imalo pratili situaciju oko Windowsa 10 onda znate da je Microsoft najavio čak četiri projekta koja su trebala omogućiti lagano prebacivanje aplikacija sa drugih platformi na Windowse. Cilj je naravno da se poveća broj dostupnih aplikacija na Windows trgovini. Ta četiri projekta ili, kako ih Microsoft zove, “Developer Bridges” su:

  • Project Westminster – za portanje web aplikacija
  • Project Centennial – za portanje klasičnih Windows desktop (Win32) aplikacija
  • Project Islandwood – za portanje iOS aplikacija
  • Project Astoria – za emulaciju Android aplikacija

Od ta četiri projekta onaj naizgled najpopularniji, tj. Project Astoria, koji je trebao omogućiti emulaciju Android aplikacija, je odgođen na zasad nedefiniran period. Moramo priznati da smo i mi imali svoje sumnje nakon što je Microsoft iz zadnja dva insider Build-a Windowsa 10 Mobile kompletno izbacio Android podsustav koji je omogućavao instalaciju Android aplikacija. Kada su iz WindowsCentral tražili službeno pojašnjenje iz Microsofta dobili su sljedeći odgovor:

“We’re committed to offering developers many options to bring their apps to the Windows Platform, including bridges available now for Web and iOS, and soon Win32. The Astoria bridge is not ready yet, but other tools offer great options for developers. For example, the iOS bridge enables developers to write a native Windows Universal app which calls UWP APIs directly from Objective-C, and to mix and match UWP and iOS concepts such as XAML and UIKit. Developers can write apps that run on all Windows 10 devices and take advantage of native Windows features easily. We’re grateful to the feedback from the development community and look forward to supporting them as they develop apps for Windows 10.”

Ukratko, Project Astoria naprosto još nije spreman, ali to ne znači da su u Microsoftu trajno odustali od tog projekta. Kako je to vjerovatno i maksimum koji možemo očekivati  od Microsofta po ovome pitanju moramo se oslanjati na insajderske informacije i špekulacije izvora bliskih Microsoftu. Neki od mogućih razloga za odustajanje od projekta tj, odgađanje su navodno:

  • Otpor ideji – Developerima nativnih Windows aplikacija ovo nije odgovaralo i ubijalo je sve razloge za razvijanje istih
  • Tehnički problemi – Sjetimo se da je bilo govora da je uzrok usporavanja u Windowsima 10 Mobile (nakon kraćeg perioda korištenja) bio upravo Android podsustav. Iz tih razloga je navodno i uklonjen iz kasnijih Insider Build-ova

astoria 3

WindowsCentral kao još jedan od mogućih razloga navodi i kompliciranost i ekonomsku neisplativost projekta. Navodno je na Project Astoriji radilo 60 do 80 ljudi dok ih je za IslandWood (iOS aplikacije) bilo potrebno svega 5. Project Astoria se bazirao na emulaciji što je moglo uzrokovati potencijalno mnogo  legalnih i tehničkih problema: Npr. dosta aplikacija nije uopće trebalo izmjenjivati i dovoljno bi bilo učitati .apk datoteku i aplikacija bi proradila. S obzirom kako je lako piratizirati Android aplikacije Windows trgovina bi se brzo mogla pretvoriti u nered koji je gotovo nemoguće kontrolirati (i sad nekada zna biti tako).

Nama je ovo olakšanje jer  nismo vidjeli načina putem kojeg bi Astoria dobro funkcionirala. Možda nekada u budućnosti, ako situacija s aplikacijama na Windows trgovini uistinu bude i dalje kritična , Astoria uskoči kao nekakav spasitelj ali iskreno se nadamo da za to neće biti potrebe.

Izvor

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx