Microsoft nastavlja prisiljavati korisnike da koriste Edge, uveli su još jednu kontroverznu značajku

Microsoft je izdao Windows ažuriranje koje je onemogućilo značajku kojom ste jednim klikom mogli podesiti Chrome kao zadani browser. Otežali su tako promjenu vašeg zadanog preglednika i nastavili praksu “spamanja” korisnika Chromea skočnim prozorima.

Najnovije ažuriranje onemogućilo je novi gumb u Chromeu koji vam omogućuje promjenu zadanog preglednika jednim klikom, ali najgore od svega bilo je rezervirano za korisnike Enterprise verzije Windowsa. Tjednima se stranica sa zadanim postavkama sustava Windows pojavljivala svaki put kad bi korisnik otvorio Chrome. Nije bilo načina da se to spriječi osim ako niste deinstalirali ažuriranje operativnog sustava. To je prisililo Google da onemogući tu postavku, što je Chrome učinilo praktičnijim.

“Ratovi browsera”, kako ih korisnici Reddita nazivaju, počeli su prije nešto manje od godinu dana kada je Google u svoj Chrome ubacio upravo ovu opciju, kojom ste mogli bez prčkanja po kompliciranim opcijama Windowsa podesiti neki drugi zadani preglednik osim Microsoftovog Edgea.

Microsoft nije odgovorio na pitanja o toj temi, ali je podijelio poveznicu objavljenu prije nego što je Chrome “oštećen”. Naša kompanija više nema što podijeliti s drugima”, rekla je Miranda Davis, glasnogovornica Microsofta. Post opisuje “dugotrajni pokušaj tvrtke da ljudima omogući kontrolu nad njihovim Windows PC iskustvom.”

S druge strane, Mozillin Firefox ima vlastiti gumb s istom funkcijom, koji je nastavio raditi kao i prije. Ipak, prema Mozillinom glavnom direktoru za proizvode Steveu Teixeiri, ovo nije prvi Microsoftov potez protiv konkurencije u posljednjih nekoliko godina.

“Kada koriste Windows uređaje, korisnici Firefoxa redovito se susreću s ovakvim vrstama prepreka, kao što je nadjačavanje odabira zadanog preglednika ili skočnih prozora i obmanjujućih upozorenja koja ih pokušavaju uvjeriti da je Edge na neki način siguran”, rekao je Teixeira. “Krajnje je vrijeme da Microsoft počne poštivati preferencije ljudi i dopusti im da koriste preglednik koji žele bez uplitanja u njihov izbor.”

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx