Microsoft nakon 40 godina promijenio legendarnu aplikaciju

Nakon testiranja značajke s Windows Insiderima putem kanala Canary i Dev u ožujku, Microsoft sada izbacuje nadograđenu verziju Notepada koja sadrži provjeru pravopisa i automatsko ispravljanje za sve korisnike Windowsa 11. To je prvi put otkako je uređivač teksta debitirao prije više od 40 godina da će program istaknuti pogrešno napisane riječi.

Notepad je desetljećima nakon dolaska 1983. doživio gotovo ikakve veće promjene, no uređivač je doživio nekoliko nadogradnji posljednjih godina.

Ranije 2024., Microsoft je počeo testirati značajku u kojoj Notepad ističe pogrešno napisane riječi crvenom vijugom. Klikom ili dodirom na tekst prikazat će se popis predloženih načina pisanja. Tvrtka je također predstavila automatsko ispravljanje za besprijekorno ispravljanje uobičajenih pogrešaka u tipkanju dok tipkate. Čini se da su povratne informacije bile pozitivne, budući da su značajke, koje su omogućene prema zadanim postavkama, sada dostupne svim korisnicima Windowsa 11.

Kao i kod većine drugih programa za obradu teksta, Notepad daje korisnicima opciju da zanemare određenu riječ, uključujući sve njezine instance u dokumentu, i da je dodaju u rječnik kako više ne bi bila označena kao pogreška.

Microsoft piše da je značajka omogućena prema zadanim postavkama za neke vrste datoteka, ali je prema zadanim postavkama isključena u txt datotekama i drugim vrstama datoteka koje se obično povezuju s pisanjem. Korisnici mogu uključiti ili isključiti ovu postavku globalno ili za određene vrste datoteka u postavkama aplikacije Notepad ili privremeno za trenutnu datoteku u kontekstnom izborniku.

Notepad je dobio nekoliko ažuriranja posljednjih godina. Microsoft je 2018. predstavio nove prečace i poboljšanja dijaloškog okvira za traženje/zamjenu i prijelaza riječi . Mnoštvo promjena stiglo je 2021., uključujući tamni način rada, redizajniranu stranicu postavki, poboljšano sučelje za traženje/zamjenu i novi alat za poništavanje na više razina. Uređivač teksta je također dobio podršku za kartice prošle godine.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx