Microsoft ima veliki projekat za Windows 12! – Brža ažuriranja, AI mogućnosti…

Dugi niz godina Microsoft pokušava modernizovat Windows platformu. Njegov najnoviji pokušaj u tome bio je sa Windows Core OS-om, koji bi sistem lišio nepotrebnih funkcija u korist lakšeg, bržeg i sigurnijeg ažuriranja. Međutim, američka kompanija nikada nije uspjela da isporuči Core OS verziju, a Windows 10X bio je posljednji Microsoftov pokušaj u tom smislu, ali projekat je otkazan 2021. godine, nakon mjeseci testiranja i godina razvoja samog Windowsa Core OS-a. No, čini se da Microsoft nije odustao od osnovne ideje modernizacije Windowsa.

Američka kompanija navodno nije završila sa pokušajima da modernizuje Windows kako bi se on takmičio sa modernijom konkurencijom.

Kako prenosi Windows Central, Microsoft radi na novom internom projektu koji ima za cilj da modernizuje Windows platformu sa mnogim inovacijama koje su bile dio Windows Core OS-a.

Projekat nosi kodni naziv CorePC i dizajniran je da bude modularna i prilagodljiva verzija Windowsa. CorePC će omogućiti Microsoftu da konfiguriše izdanja Windowsa sa različitim nivoima kompatibilnosti funkcija i aplikacija.

Softverski dio bit će odvojen, što će imati za posljedicu brže, lakše i sigurnije ažuriranje, s kojima Windows generalno ima problema.

Trenutna verzija Windowsa je kompletna instalirana na jednoj particiji, zajedno sa sistemskim datotekama, korisničkim podacima itd. CorePC će dijeliti sistem na više particija, što će biti ključno za brža ažuriranja. Pored toga, dijeljenje na više particija omogućit će bržu i pouzdaniju funkcionalost kompletnog sistema.

Prema izvorima, CorePC će dozvoliti Microsoftu da konačno isporuči verziju Windowsa koja će se u svemu moći talmičiti sa konkurencijom.

Također, navodi se da će se verzija CorePC-a fokusirati i na AI mogućnosti, kao što su analiziranje sadržaja na ekranu i pružanje upita za pokretanje određenih radnji itd. Windows će biti i u stanju da identifikuje objekte i tekst unutar fotografija koje će kasnije moći lako izrezati i zalijepiti na drugom mjestu.

Naravno, ovi planovi i funkcije mogu se promjeniti do trenutka kada Microsoft bude spreman da počne isporuku uređaja sa CorePC-om.

Iz Microsofta su odbili dati komentar na ove planove.

IZVOR/SOURCE

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx