Kanada je “objavila rat” ovim malim uređajima

Kanadski premijer Justin Trudeau identificirao je vjerojatnog javnog neprijatelja broj 1 u svojoj novoj akciji protiv krađe automobila: Flipper Zero, hardver otvorenog koda vrijedan 200 dolara koji se koristi za snimanje, analizu i interakciju s jednostavnim radio komunikacijama.

U četvrtak je kanadska agencija za inovacije, znanost i gospodarski razvoj izjavila da će “istražiti sve mogućnosti za zabranu uređaja koji se koriste za krađu vozila kopiranjem bežičnih signala za daljinski pristup bez ključa, kao što je Flipper Zero, koji bi omogućio uklanjanje ovih uređaja s kanadskog tržišta kroz suradnju s agencijama za provođenje zakona.” U objavi na društvenim mrežama François-Philippea Champagnea, ministra te agencije, navedeno je da u sklopu nastojanja “zabranjujemo uvoz, prodaju i korištenje uređaja za hakiranje potrošača, koji se koriste za počinjenje ovih zločina”.

U primjedbama izrečenim istoga dana, Trudeau je rekao da će poticanje ciljati na slične alate za koje je rekao da se mogu koristiti za uklanjanje zaštite od krađe ugrađene u gotovo sve nove automobile.

“U stvarnosti je kriminalcima postalo previše lako doći do sofisticiranih elektroničkih uređaja koji im olakšavaju posao”, rekao je . “Na primjer, za kopiranje ključeva automobila. Nedopustivo je da je moguće kupiti alate koji pomažu u krađi automobila na velikim platformama za online kupnju.”

Vjerojatno bi takvi alati koji podliježu zabrani uključivali HackRF One i LimeSDR , koji su postali ključni za analizu i testiranje sigurnosti svih vrsta elektroničkih uređaja kako bi se pronašle ranjivosti prije nego što se iskoriste. Nitko od vladinih dužnosnika nije identificirao niti jedan od ovih alata, ali u e-poruci je predstavnik kanadske vlade ponovio korištenje fraze “traženje svih mogućnosti za zabranu uređaja koji se koriste za krađu vozila kopiranjem bežičnih signala za daljinski pristup bez ključa.”

Pritisak na zabranu bilo kojeg od ovih alata naišao je na žestoke kritike hobista i stručnjaka za sigurnost. Njihov slučaj je samo ojačan Trudeauovim fokusom na Flipper Zero. Ovaj tanki, lagani uređaj s logotipom ljupkog dupina služi kao švicarski vojni nož za slanje, primanje i analizu svih vrsta bežičnih komunikacija. Može komunicirati s radio signalima, uključujući RFID, NFC, Bluetooth, Wi-Fi ili standardni radio. Ljudi ih mogu koristiti za tajnu promjenu kanala TV-a u baru, kloniranje jednostavnih hotelskih ključeva, očitavanje RFID čipa ugrađenog u kućne ljubimce, otvaranje i zatvaranje nekih garažnih vrata i, dok Apple ne izda zakrpu, slanje iPhonea u beskonačnu DoS petlju.

Cijena i jednostavnost korištenja čine Flipper Zero idealnim za početnike i hobiste koji žele razumjeti kako funkcioniraju sve prisutniji komunikacijski protokoli kao što su NFC i Wi-Fi. Spaja različit hardver i softver otvorenog koda u prijenosni oblik koji se prodaje po pristupačnoj cijeni. Uređaj nije osobito koristan u krađi automobila jer mu nedostaju naprednije mogućnosti potrebne za zaobilaženje zaštite od krađe uvedene u više od dva desetljeća, stoga još više čudi ovakvo generaliziranje ovog problema.

Alex Kulagin, operativni direktor tvrtke Flipper Devices, rekao je u intervjuu da njegova tvrtka nije dobila nikakve službene dopise od kanadske vlade prije izjava u četvrtak.

“Prilično smo frustrirani”, rekao je. “Flipper zapravo nema dovoljnu snagu da pokrene bilo kakve moderne napade za krađu automobila.” Rekao je da razbijanje zaštita ugrađenih u vozila proizvedena nakon 1990. “zahtijeva više hardvera i softvera i prilično social inženjeringa, tako da Flipper ne vidimo kao uzrok problema.”

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Na istu temu...

Društvene mreže

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx