Kako drastično ubrzati spor laptop ili PC?! (VIDEO)

kako ubrzati spor laptop

Mnogi od nas su se našli u situaciji da u kući imamo starije računalo koje radi previše sporo da bi bilo upotrebljivo. Isto tako, veliki broj nas kupio je nove, ali spore, laptope koje prodaju razni telekom operateri i koji su u raznim trgovinama dostupni po akcijskim cijenama. Starija računala zgazili su virusi i vrijeme, a novija su “osuđena” na Windows 10. Ako ste ikada probali Windows 10 na slabom laptopu ili PC-u, a uvjeren sam da jeste, onda dobro znate koliko je to loše iskustvo.

Srećom postoji jednostavan i besplatan način da ponovo oživite svoje staro računalo, ili da ovom novijem napokon omugućite normalan rad. Odgovor su lagane Linux distribucije koje su namjenjene upravo za slabija ili starija računala. Ako računalo uglavnom koristite za surfanje po internetu (Chrome, Firefox), gledanje filmova, slušanje glazbe. tipkanje dokumenata i osnovno uređivanje slika onda praktički nećete ni osjetiti da vam nedostaju neke aplikacije s Windowsa – ali ćete zato osjetiti ogromno povećanje brzine rada. Naravno, instalacijom Linuxa ne morate gubiti Windows. Možete držati oba instalirana (dual boot) i imati najbolje iz oba svijeta.

Linux je mnogo napredovao u zadnjih nekoliko godina. Sveukupno korisničko iskustvo je bolje nego ikada, pojavili su se alati kao Lutris i Steam Proton koji su omogućili jednostavnu instalaciju Windows igara na Linux (čime se drastično poboljšala dostupnost igara na Linuxu), a postoji i velik broj distribucija (varijante Linuxa) koje su prilagođene za početnike. Neke od njih sam vam pokazao u prethodnom videu, a neke ćete upoznati danas. Ovaj put razlika je u tome što su ove distribucije dizajnirane da zahtjevaju vrlo malo resursa od računala, što im omogućava da rade brzo na starijim ili sporijim računalima.

Ako niste sigurni odgovara li vam Linux možete ga probati i bez instalacije. Skinete ISO datoteku sa službene stranice, flashate na USB stick pomoću programčića kao “Etcher” i jednostavno pokrenete sustav s USB-a (ponovo pokrenete računalo i odaberete boot from USB).

Kako ubrzati spor laptop ili PC uz pomoć Linuxa (VIDEO)

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

5 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Johnny

Ovako djeluje divno i krasno, ali prelazak s Win nije baš lagan, a mnogima ni zadovoljavajući.

Nemojte od Linuxa na PC-u očekivati Windows iskustvo. Treba dosta kopati po naredbenom retku i sve izgleda pomalo neispolirano. Pošto softverske kompanije ne doživljavaju preozbiljno Linux, aplikacije koje ste koristili u Windowsima uglavnom ne postoje za njega, a alternative vam se možda neće svidjeti. Šanse su i da ćete kao početnik imati velikih problema ako vam u startu ne proradi neki driver.

Po meni je Linux za ljude koji vole programirati i one kojima je dovoljan browser. Idealan je ako imate u kući stariju osobu koja napuni računalo virusima i sličnima u čas oka.

Ostali će bolje proći ako instaliraju Windowse 8.1 i Classic Shell

kvaju

Nebih se složio, dapače.
Neznam kad sam naredbeni redak palio na Ubuntu.
Sama instalacija je dosta jednostavna, imaš ‘app store’ za skidanje aplikacija, i velikoj većini korisnika će biti dovoljno šta se nalazi u njoj.
Svi driveri su mi se automatski instalirati bez problema, i sve radi bez problema, na starijem (2012god.) laptopu.

Johnny

Nisi palio CLI jer ti se poklopilo da je Linux prepoznao sve drivere. Evo ja sam neki dan stavljao Ubuntu na laptop star 4-5 godina i driver za WI-Fi nije bio dobar. Trebalo je dosta drljati po CLI-ju dok sam ga natjerao da proradi kako spada. Bogami ni power management nije baš najsretnije riješen jer se ventilator dosta više vrtio nego na Win 7. U Mintu je vent radio kako spada, ali to je sve previše za prosječnog korisnika.

lako je za app store, ali to što ne postoji Google Drive ili OneDrive je totalna koma. Postoje alternative koje su ili komercijalne ili nisu ni blizu navedenima. Slično je i za Autocad koji koristim na poslu pa mi treba i doma, Corel, Multisim, bankovne aplikacije itd.

Šteta što se neka velika firma tipa Google ne ulovi Linuxa za kućne korisnike.

bajtofan

Hmm driveri….. Ja sam na svome sam morao instalirati driver za wifi network pod imenom: rtl8821ce-dkms

bajtofan

Nebih se ja baš složio. Ja koristim Pop!_OS i prezadovoljan sam sa njim! Imam HP Stream laptop i na njemu je bio windows 10 koji je izumirao na njemu. Ali linux ga je spasio! Radi ko nov bez problema. Redovni UP-TO-DATE termini i sva ostala sranja. Chrome se na njega i ostale aplikacije instaliraju bez problema, a na njemu čak imam i Microsoft 365 pretplatu/paket jer sam ga uspio skinuti pomoću wine programa. Linux je odličan OS ali nije za savkoga. I ja sam mislio da će mi prelazak biti nemguć no bio sam presretan.

(PS. nisam namjerno prešao na linux nego sam laptop zaboravio staviti na punjenje tijekom reinstalacije windowsa pa mi se obrisao windows pa sam prešao na linux, što je najgore, windows 10 je na njemu bio LEGALAN!)

5
0
Pogledaj komentare ili komentirajx