Ispovijest novinara kojemu su hakirali Instagram – i kako se zaštiti

Upravljanje sigurnošću osobne tehnologije je teško. Ne zato što je teško postaviti sigurnosne mjere, već zato što svatko od nas ima toliko dodirnih točaka ili putova za napad. Upravljanje sigurnošću svakog računa na društvenim mrežama, banke, aplikacije, računala i poslovne aplikacije može biti naporno.

Ali ignorirate prijetnje i upozorenja na vlastitu odgovornost. Kolega s portala TechRadar želio j biti primjerom, zbog čega je podijelio ovu kratku priču o svom slučaju.

Prenosimo je u nastavku:

 

Počelo je kada me kolega s posla slučajno pitao jesam li mu poslao DM na Instagramu. Rekao sam da nisam. Sugerirao je da je to možda hakerski napad, ali kad sam pogledao svoj račun, nisam vidio nikakve dokaze bilo kakve čudne aktivnosti na svom računu. Također nisam primio nikakve pojedinosti o prijavama s novih uređaja ili lokacija.

Zamolio sam ga da mi pošalje detalje o tome što je DM sadržavao, ali oboje smo bili zauzeti na poslu i brzo smo to zaboravili. No, ono što sam tražio bile su naznake da se netko jednostavno lažno predstavlja s drugim računom.

Međutim, nekoliko sati kasnije prijateljica me obavijestila da je moj Instagram račun sigurno hakiran jer sam joj upravo poslao kripto reklamu (vjerujte mi, nisam tip za kripto reklamu).

Zamolio sam je da mi pošalje snimak zaslona jer sam se i dalje pitao je li to lažni Instagram račun . Ipak, postojala je mala šansa da su se dva moja Instagram kontakta jednostavno prevarila u vezi s nečim takvim, pogotovo ne u istom danu.

Pokušao sam ne paničariti i umjesto toga ponovno sam provjerio svoj račun za bilo kakve dokaze petljanja trećih lica. I dalje nisam vidio nikakve čudne poruke ili objave. Međutim, ovaj put sam shvatio da ne mogu jednostavno ignorirati upozorenje.

Postojala je šansa, naposljetku, da je netko drugi imao pristup mom računu (zajedno s mojim ID-om i lozinkom) i da je tiho koristio moj račun za slanje i potom brzo brisanje DM-ova mojim prijateljima, rođacima, kolegama i susjedima.

Odlučio je poduzeti odlučnu sigurnosne mjere i prekopao je svoje postavke Instagrama kako bi učinio dvije stvari.

Prvo je promijenio lozinku. Doduše, ovo zahtijeva da znate svoju postojeću lozinku (znamo da je ne znaju svi) ili da je pohranite u jednom od upravitelja lozinkama . Slijedio je upute za stvaranje šest znakova plus jedan s kombinacijom slova, brojeva i nekih posebnih znakova.

Tijekom ovog procesa, provjerite jeste li pohranili novu lozinku u pristojan upravitelj lozinki ili imate neki drugi supersiguran način da je pohranite i dohvatite.

Drugo, dodao je dvostruku autentifikaciju. Ovo je dodatna razina sigurnosti koja će vjerojatno spriječiti da se ono što se dogodilo više nikada ne ponovi.

Vaš izbor ovdje je korištenje koda tekstualne poruke (on bi uvijek išao na telefon u vašoj ruci) ili aplikacije za autentifikaciju treće strane poput Google Authenticatora koja generira kod koji zatim unesete na Instagramu za pristup svom računu.

Dobra vijest je da ovo morate koristiti samo kada se ponovno prijavljujete u aplikaciju (ako ste odjavljeni). Još bolja vijest je da bi promjena sigurnosnog profila trebala isključiti druge ljude s vašeg računa.

Poanta priče je ne ignorirati ove znakove. Ako imate čak i tračak naznaka hakiranja profila, odmah poduzmite nešto. Neka vas ne sputava promjena dragocjene lozinke. Većina sigurnosnih stručnjaka preporučuje da sve ove stvari mijenjaju barem svakih šest mjeseci.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
skovemi

Zašto svi mediji pišu “zaštiti” umjesto “zaštititi”? Nevjerojatno, stalno to vidim.

Last edited 10 mjeseci prije by skovemi
2
0
Pogledaj komentare ili komentirajx