Apple će skenirati vaš iPhone i tražiti fotografije seksualnog zlostavljanja djece

Iz Apple-a su jučer popodne potvrdili ono što se već tjednima priča u medijima – kompanija će skenirati fotografije s iPhonea i tražiti dokaze o seksualnom zlostavljanju djece. I nije u pitanju samo iPhone, nego i macOS uređaji, WatchOS uređaji i sve što se razmjenjuje preko iMessage. Za sada će se ova tehnologija koristiti samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Apple je objasnio i kako će cijela stvar funkcionirati. Fotografije neće biti skenirane na serveru, nego lokalno na vašem uređaju, nakon čega se enkriptiraju. Točnije, nakon skeniranja, svakoj fotografiji biti će dodijeljen “hash” (jedinstveni kod), a onda će taj hash biti uspoređen s hashovima poznatih fotografija koje sadrže zlostavljanje djece. Hashing je ograničen samo na fotografije sa NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children). 

Iako je ovo jako dobra stvar, jer nema ništa bitnije od sigurnosti djece, nije teško vidjeti zašto je ovo i potencijalno vrlo opasno. Jedna od najvećih briga korisnika je koliko će sustav biti pouzdan. Apple tvrdi da očekuju samo jednu “lažnu uzbunu” na jedan bilijun skeniranja godišnje (američki trilijun). Kada sustav pronađe prijestupnika, rezultate prvo provjeravaju Apple i NCMEC, prije nego što ih proslijede odgovarajućim organima vlasti.

Ipak, ona znatno veća briga je još jedan opasan presedan koji se postavlja “u ime sigurnosti”. Osim što ovo znači daljnju eroziju privatnosti, ovo također zahtjeva povjerenje da je sustav potpuno siguran i da će se koristiti samo za ovu svrhu. Npr. tko može garantirati da vlada SAD-a neće tražiti od Apple-a da skenira neke druge hashove? Ili npr. što ako se neka osoba nađe na meti neke grupe ljudi (npr. 4chan forumi) koja će namjerno toj osobi poslati fotografije zlostavljanja djece? Čak i kada se dokaže nevinost, to je vrlo neugodna situacija.

Inače, vlade velikog broja država odavno rade pritisak na tech kompanije da pronađu rješenje za skeniranje opasnog sadržaja, bez obzira na end-to-end enkripciju. Odličan primjer toga je kada je Facebook najavio end-to-end enkripciju na svim svojim servisima za razmjenu poruka (Messenger, WhatsApp..). Tada je američko ministarstvo pravosuđa, u suradnji s partnerskim vladama, tražilo da Facebook ne aktivira enkripciju prije nego što se pobrinu da će sigurnost korisnika ostati ista. Pod “sigurnost” se naravno podrazumijeva mogućnost vlade da skenira problematičan sadržaj.

Više o ovome možete pročitati na Apple-ovoj web stranici, u odjeljku za sigurnost djece.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx