Google u Marshmallow-u (opet) zahtjeva kriptiranje diska i ne dopuštaju petljanje po DOZE-u

Google je ažurirao svoj Android Compatibility Definition dokument koji je u biti skup smjernica za sve proizvođače koji žele imati Play servise na svojim Android uređajima. To znači i da su se pojavili neki novi i zanimljivi zahtjevi i smjernice a neki su već “uhvatili” dvije najvažnije.

Prva je da Google opet zahtjeva kriptiranje diska, baš kao što su to tražili u Lollipopu (pa kasnije povukli). To se odnosi samo na nove uređaje koji će doći sa Androidom 6.0 predinstaliranim, a ne na postojeće uređaje koji će dobiti nadogradnje. Možda najvažnija promjena po pitanju enkripcije je to da se sada traži i određeni standard brzine.

For device implementations supporting full-disk encryption and with Advanced Encryption Standard (AES) crypto performance above 50MiB/sec, the full-disk encryption must be enabled by default at the time the user has completed the out-of-box setup experience.

Poanta je da korisnici koji prvi put pale uređaj neće ni primjetiti razlike u brzini između kriptiranog i nekriptiranog diska.

Druga bitna izmjena odnosi se dodavanje DOZE-a i pravila oko njega. DOZE u Marshmallow-u omogućava duže trajanje baterije u standby načinu rada gašenjem/uspavljivanjem aplikacija kada se telefon ne koristi – iako “pušta” sve bitne push notifikacije. Google je u ovom dokumentu jasno dao do znanja da ne želi petljanje po DOZE-u i da je proizvođačima samo dopušteno dodati iznimke za aplikacije za koje ne žele da ih DOZE uspavljuje. Osim toga krajnjem korisniku mora biti vidljivo  koje aplikacije su dodane u iznimke. Nažalost nije razjašnjeno hoće li korisnici biti u mogućnosti promjeniti te iznimke što proizvođači dodaju.

All apps exempted from App Standby and/or Doze Mode MUST be made visible to the end user. Further, the triggering, maintenance, wakeup algorithms and the use of Global system settings of these power-saving modes MUST not deviate from the Android Open Source Project.

Pojavi li se u međuvremenu još nekoliko bitnih izmjena budite sigurni da ćemo o njima pisati pa nas svakako pratite.

Izvor 1, Izvor 2, Izvor 3

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx