Bajtbox logo H90

Evo što je zapravo FPS u igrama i kako ga možete mjeriti

Fantastični grafički prikazi naspram performansi: Što najviše cijenite u videoigri? Ako imate snažnu grafičku karticu u impresivnom buildu, sve svoje postavke možete podesiti na maksimum i uživati ​​u prekrasnoj grafici. Međutim, većina nas mora napraviti neku vrstu kompromisa kako bi dobili najbolje rezultate.

Ako cijenite izvedbu ili vaša igra doživljava neočekivana usporavanja , trebali biste pratiti broj sličica u sekundi(FPS) da biste vidjeli kako se igra reproducira na vašem hardveru. Postoji niz alata trećih strana, u pokretaču i u igrama koje možete koristiti za praćenje performansi i pomoć pri dijagnosticiranju određenog problema.

Što je Frame Rate i zašto bi me to trebalo zanimati?

Vaš broj sličica u sekundi, mjeren u sličicama po sekundi (FPS), opisuje koliko glatko neka igra radi na vašem računalu. Što više okvira možete upakirati u jednu sekundu, to će se pokreti na zaslonu glatkije. To je korisna metrika za procjenu igračkih performansi vašeg hardvera, a često je hvale PC entuzijasti koji se žele pohvaliti svojim sustavom.

Poznavanje vašeg broja sličica u sekundi također vam može pomoći da odlučite koji monitor kupiti – uostalom, nema razloga da tražite monitor od 480 Hz ako je vaša grafička kartica dovoljno snažna da proizvodi 60 sličica u sekundi u igrama koje igrate. Praćenje drugih hardverskih statistika, poput upotrebe CPU-a, GPU-a i VRAM-a , može vam čak reći koja je komponenta usko grlo u vašem sustavu i gdje biste imali najviše koristi od nadogradnje.

Evo nekoliko načina za mjerenje broja sličica u sekundi, ovisno o tome koliko informacija trebate.

Ako ne želite trošiti puno vremena na pronalaženje novog programa, obično možete pratiti broj sličica u sekundi izravno iz lauchera koji koristite za igranje igara. Način na koji ćete omogućiti ovu značajku razlikovat će se ovisno o aplikaciji, ali sve imaju tendenciju davanja istih osnovnih podataka u jednom kutu zaslona.

Steamov FPS brojač

Ako pokrećete igru ​​na Steamu , čak i ako je to igra koju niste kupili na Steamu, možete koristiti brojač broja sličica u sekundi pokretača za mjerenje performansi. Na Steamu otvorite Steam > Settings > In-Game i provjerite je li Omogući Steam Overlay dok je in-game uključen. Upotrijebite padajući izbornik In-game FPS counter da odlučite gdje se na zaslonu treba pojaviti i opciju In-game FPS counter visokog kontrasta da ga učinite vidljivijim.

Ponekad praćenje broja sličica u sekundi nije dovoljno. Određeni alati omogućuju vam i praćenje performansi vašeg CPU-a, GPU-a, RAM-a i video RAM-a (VRAM). ova druga hardverska statistika može vam pokazati je li određena komponenta maksimalno iskorištena.

Na primjer, ako je vaš CPU uvijek na 100% u igri dok vaš GPU trza na 40%, bolje je da svoj novac za nadogradnju uložite u novi CPU. Ili je možda vaša upotreba CPU-a i GPU-a u redu, dok je upotreba VRAM-a maksimalna, što bi značilo da je rezolucija teksture postavljena previsoko za glatku izvedbu.

Instalirajte MSI Afterburner

Da bi vidjeli ovu drugu statistiku, isprobajte alat koji se zove MSI Afterburner . Tehnički, njegova glavna svrha je overclocking vaše grafičke kartice , ali također pruža nevjerojatno detaljan, prilagodljiv sloj sa širokim izborom statistike za praćenje. I radi s bilo kojom grafičkom karticom, ne samo s onima koje proizvodi MSI. Kada ga instalirate, obavezno uključite priloženu aplikaciju RivaTuner Statistics Server (koja je potrebna za prikaz informacija o performansama).

U aplikaciji otvorite Postavke i kliknite karticu Praćenje unutar skočnog izbornika. Prođite kroz popis mjernih podataka i omogućite bilo koju statistiku koju želite pratiti—kao što su broj sličica u sekundi, upotreba GPU-a, upotreba memorije, upotreba CPU-a ili brzina ventilatora—a zatim provjerite je li odabrana opcija Prikaži u prikazu na zaslonu . Zatim možete otvoriti karticu Prikaz na zaslonu i dodijeliti prečac za prebacivanje prikaza na zaslonu.

Kada završite, kliknite OK i pokrenite igru ​​po vašem izboru. Pritisnite prečac koji ste odabrali u postavkama i trebali biste vidjeti kako se u kutu vašeg monitora pojavljuje prikaz, pun sočnih statistika o performansama vašeg računala.

Nvidijin FPS brojač

Oni s Nvidia grafičkom karticom mogu koristiti novu Nvidia aplikaciju koja je predstavljena da kombinira GeForce Experience i Nvidia Control Panel . Pritisnite Alt-Z za pokretanje preklapanja aplikacije, zatim odaberite Statistika s dna kako biste prilagodili koji podaci o performansama igre , uključujući broj sličica u sekundi, korištenje CPU-a, temperaturu GPU-a, prosječnu latenciju, VRAM i još mnogo toga.

U ovom trenutku još uvijek možete koristiti GeForce Experience za ugradnju malog FPS trackera u svoju igru. Otvorite GeForce Experience i odaberite Postavke , zatim omogućite opciju Prekrivanje u igri . Odatle kliknite Postavke > Izgled HUD-a > Brojač FPS-a , zatim odaberite lokaciju.

Postoji bezbroj drugih alata ako vam nijedna od gore navedenih opcija ne odgovara. Alati trećih strana kao što su Fraps i FPS Monitor također su popularni, iako se plaćaju.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Bajtbox Gaming je sekcija Bajtbox portala koja je posvećena video igrama, a na njemu možete pronaći vijesti, videe i sve informacije o gaming svijetu.

Društvene mreže

Bajtbox Gaming koristi Globalhost hosting usluge.

0
Pogledaj komentare ili komentirajx