Europska unija objavila rat pirateriji

Europska komisija prozvala je nekoliko zemalja koje ili slabo provode autorska prava ili ne čine dovoljno u borbi protiv piratstva. Kao dio svog dvogodišnjeg popisa stranih zemalja s nedostatkom politike autorskih prava, organizacija je izdvojila trinaest nacija zbog nedovoljnih mjera protiv piratstva i pozvala njihove vlade da provedu učinkovit režim blokiranja stranica kako bi smanjili prijetnju. Zanimljivo, SAD se nigdje nije našao na popisu unatoč tome što je bio leglo aktivnosti povezanih s piratstvom.

Trinaest zemalja na nišanu EK predvodi Kina, koja je izdvojena kao najveća briga. Indija, Indonezija, Rusija, Turska i Ukrajina navedene su kao razina prioriteta 2, dok su Argentina, Brazil, Ekvador, Malezija, Nigerija, Saudijska Arabija i Tajland na razini 3.

EU je, međutim, izostavio Vijetnam sa svog popisa, unatoč tome što je SAD optužio tu zemlju da odugovlači s tim pitanjem i dopušta nekoliko piratskih stranica da slobodno rade s njenog teritorija. Prema posebnom izvješću 301 ‘Watch List’ američkog trgovinskog predstavnika, neke od najvećih svjetskih piratskih stranica djeluju iz zemlje i nude besplatne filmove, TV emisije i anime serije. SAD je optužio Vijetnam da nije poduzeo ništa kako bi zatvorio ove usluge, unatoč opetovanim upozorenjima.

Internetsko piratstvo je u porastu , a vjeruje se da ga je posljednjih godina pogoršala pandemija Covida. Europska komisija vjeruje da nezakonite aktivnosti uglavnom napreduju zbog neučinkovite provedbe autorskih prava u borbi protiv fizičkog i internetskog piratstva. Kako bi se učinkovito uhvatila u koštac s problemom, organizacija želi da države masovno blokiraju piratske stranice. Kao primjer koraka u pravom smjeru, EK je istaknula kako je Indonezija naredila lokalnim pružateljima internetskih usluga da blokiraju više od 3500 naziva domena za koje se sumnja da prodaju piratski sadržaj.

Međutim, blokiranje web-mjesta možda nije najbolji način borbe protiv internetskog piratstva, budući da većina tih usluga nastavlja funkcionirati prepuštajući se praksi poznatoj kao ‘preskakanje domene’, koja uključuje promjenu imena domene kako bi se izbjegle blokade. Neke zemlje EU-a to rješavaju redovitim ažuriranjem svojih naloga za blokiranje, ali druge ne uspijevaju držati korak s piratima u ovoj beskrajnoj igri digitalnog udarca na krticu.

Izvješće, međutim, hvali Indiju za njezine napore u blokiranju internetskog piratstva. Posljednjih godina sudovi u zemlji naložili su lokalnim i nacionalnim ISP-ovima da blokiraju desetke tisuća navodnih piratskih stranica unatoč ozbiljnoj zabrinutosti zagovornika slobode govora zbog proizvoljnosti tih naloga. U svakom slučaju, još puno toga treba učiniti u borbi protiv internetskog piratstva, a ostaje za vidjeti koliko će uspješni biti napori blokiranja web-mjesta u provođenju zakona o autorskim pravima diljem svijeta.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx