EU planira “stisnuti” Telegram zbog ilegalnih aktivnosti?

U izvješću koje je danas objavio Bloomberg , regulatori Europske unije razmatraju pokretanje istrage o platformi za razmjenu poruka Telegram zbog izvješća da se koristi za ilegalne i štetne sadržaje, kao i kako definira broj korisnika koje ima pod Digitalnim uslugama Zakon (DSA) .

Europska komisija je otvorila razgovore s Telegramom prvenstveno fokusirajući se na broj korisnika koji se nalaze unutar EU, te kako definirati platformu. DSA ima dodatni, stroži skup zahtjeva koje treba slijediti za ” vrlo velike online platforme “, za koje se definira da imaju više od 45 milijuna aktivnih korisnika.

Telegram trenutno tvrdi da ima samo 41 milijun aktivnih korisnika unutar EU, stoga nije u opsegu navedenih dodatnih zahtjeva. Međutim, glasnogovornik Europske komisije rekao je da proučava Telegramovu metodu izračuna i da će pratiti razvoj tržišta.

U međuvremenu, drugi vjeruju da bi se Telegram trebao suočiti s ovim strožim zahtjevima u svakom slučaju, poput estonske premijerke, Kaje Kallas, koja je rekla da ” smatraju da je Telegram dovoljno velika platforma da bi se na nju trebale odnositi slične obveze kao na Facebook, X i YouTube bi se trebao kvalificirati kao vrlo velika online platforma.”

Do sada je Europska komisija identificirala popis od 17 vrlo velikih online platformi (VLOP) i 2 vrlo velike internetske tražilice (VLOSE) koji među ostalima uključuje Facebook, TikTok, X (bivši Twitter) i Google Search. Dodavanje Telegrama povećalo bi broj VLOP-ova na 18.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx