Elon Musk se preračunao – Starlink zarađuje manje od očekivanog

Ostvarivanje prihoda od 1,4 milijarde dolara godišnje bio bi impresivan podvig za većinu tvrtki, ali za Starlink to je 11 milijardi dolara manje od prvobitno predviđenog. Satelitska usluga također je završila 2022. s milijun korisnika, odnosno 19 milijuna manje nego što je predviđala.

Wall Street Journal piše da je Elon Musk napravio prezentaciju 2015. u kojoj je predviđao da će SpaceX-ov odjel Starlink ostvariti gotovo 12 milijardi dolara prihoda i 7 milijardi dolara operativne dobiti u 2022. Također se očekivao broj od preko 20 milijuna korisnika do kraja te godine.

Starlinkov prihod od 1,4 milijarde dolara za 2022. bio je veliki skok u odnosu na brojku od 222 milijuna dolara iz 2021., ali je još uvijek daleko od projekcije za 2015. godinu. U međuvremenu, milijun korisnika nije ni blizu 20 milijuna. WSJ piše da je tvrtka ostvarila malu dobit u prvom kvartalu 2023. nakon dva godišnja gubitka. Starlink kaže da više ne prodaje svoje Starlink antene, odnosno terminale, od 599 dolara, s gubitkom. Također prodaje specijalizirane antene za kopnena , pomorska i zračna vozila u rasponu od 2500 USD do 150 000 USD.

Broj pretplatnika porastao je od 2022., ali ne u velikom iznosu. SpaceX je izvijestio da je imao oko 1,5 milijuna korisnika u svibnju 2023., iako je izvršni direktor Jonathan Hofeller rekao za CNBC da je sada “dobro prekoračio” tu granicu od 1,5 milijuna – brojka koja uključuje i potrošače i poslovne korisnike.

Starlinkovih 4700+ satelita u niskoj Zemljinoj orbiti nudi brzi širokopojasni pristup ljudima bez pristupa kabelskoj ili optičkoj mreži. Dodatni korisnici uzrokovali su pad brzina , a neki kažu da postoji očit problem s njegovim poslovnim modelom: “Starlink se suočava sa stvarnošću koju su artikulirali mnogi skeptici prema satelitskom Internetu”, piše WSJ.

“Većina svjetske populacije koju bi tvrtka mogla opsluživati ​​i koja si može priuštiti brzi širokopojasni pristup živi u gradovima. U tim je regijama internetska usluga lako dostupna, obično nudi jeftinije mjesečne troškove od Starlinka i ne zahtijeva specijaliziranu opremu.”

Musk je u listopadu upozorio da s donacijama Starlinka Ukrajini većim od 100 milijuna dolara njegova tvrtka ne može zauvijek plaćati račune , sugerirajući da bi Pentagon trebao pomoći s troškovima. Ali napravio je zaokret nekoliko dana kasnije, potvrdivši da će SpaceX financirati Starlink u Ukrajini ” na neodređeno vrijeme “, iako se sada tvrdi da su američke vladine agencije počele plaćati za dodatnu upotrebu Starlinka u zemlji.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx