Elon Musk dobio dopuštenje za ugrađivanje uređaja u ljudski mozak

Neuralink, tvrtka za ugradnju moždanih implantata koju je osnovao Elon Musk 2016., dobila je dopuštenje od Savezne uprave za lijekove (FDA) da započne svoju prvu kliničku studiju na ljudima, utirući put sučelju mozak-stroj s potencijalom liječenja fatalnih neuroloških bolesti, paraliza, sljepoća i još mnogo toga. Implantat bi se također mogao koristiti za upravljanje svakodnevnim uređajima umom.

Musk je u nekoliko navrata rekao da je Neuralink sve bliže početku ispitivanja na ljudima u kojima će se vidjeti uređaj implantiran u ljudski mozak.

Neuralink je početkom 2022. podnio zahtjev za odobrenje FDA-e, ali ga je agencija odbila zbog nekoliko razloga. Reuters piše da su to uključivali probleme s litijskom baterijom uređaja, mogućnost migracije žica implantata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Godine 2021. Neuralink je objavio video majmuna, koji je u svom mozgu imao jedan od implantata tvrtke, kako igra pong samo razmišljajući o tome. Dok se majmun igrao, Neuralink je bilježio aktivnost neurona. Podaci su korišteni kako bi se utvrdilo koja su područja u mozgu majmuna radila kada su se izvodile određene radnje rukama. Nakon što su uzorci naučeni, joystick je isključen, ali majmun je i dalje mogao kontrolirati kursor jer je razmišljao o pokretima.

Ali pokusi na majmunima doveli su do optužbi neprofitne organizacije Liječničko povjerenstvo za odgovornu medicinu (PCRM) za zlostavljanje životinja. PCRM je rekao da su majmunima “mozgovi osakaćeni u lošim eksperimentima i da su ostavljeni da pate i umru”. Neuralink je navodno ubio oko 1500 životinja od početka pokusa 2018.

Američki zakonodavci sada pozivaju regulatore da istraže kako Neuralink nadzire testiranje na životinjama i je li sastav panela koji nadzire te testove pridonio neuspjelim i ishitrenim eksperimentima.

Dodatno, PCRM je optužio Neuralink za kršenje federalnih zakona koji se odnose na prijevoz opasnog materijala u više navrata. Ministarstvo prometa istražuje je li tvrtka prevozila opasne patogene na čipovima izvađenim iz mozgova majmuna.

Neuralink nije jedina tvrtka za moždana sučelja. Synchron sa sjedištem u New Yorku dobio je odobrenje FDA za ispitivanja na ljudima 2021. Izveo je prvi implantat u srpnju, au prosincu je 62-godišnji paralizirani Australac koji boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) upotrijebio jedan od njegovih implantata poslavši tweet samo razmišljajući o tome.

Vjerojatno će se ljudi sa sličnim stanjima prijaviti za ispitivanja Neuralinka. Musk je sam rekao da planira ugraditi jedan od uređaja u vlastito tijelo u nekom trenutku u budućnosti, možda kako bi mogao puštati glazbu izravno u svoj mozak.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx