Asus pokvario routere diljem svijeta neuspješnim ažuriranjem

Niste jedini ako ste ovog tjedna imali problema s mrežnom vezom sa svojim Asus routerom. Kao što je prvi izvijestio Bleeping Computer, Asusovi routeri diljem svijeta misteriozno su isključeni 16. svibnja ili oko tog datuma, a tvrtka na prvu nije ništa rekla o tome što uzrokuje probleme.

Međutim, Asus je danas priznao problem, objavivši na svojoj stranici za podršku Product Security Advisory: “Tijekom rutinskog sigurnosnog održavanja, naš tehnički tim otkrio je pogrešku u konfiguraciji naše datoteke s postavkama poslužitelja, što bi potencijalno moglo uzrokovati prekid mrežne povezanosti na dijelu rutera.”

Tvrtka se nadovezala rekavši da je njihov tim “hitno riješio problem poslužitelja” i da bi svi routeri koji su prethodno bili offline sada trebali biti potpuno operativni.

Iako smo sigurni da su kupci Asusa zahvalni što bi njihovi ruteri sada trebali biti u potpunosti operativni, mnogi se još uvijek pitaju što je uopće uzrokovalo ovaj globalni prekid. Ovo očito nije bio slučaj neuspješnog ažuriranja firmvera rutera. Umjesto toga, redditor TheDeviceMangler je pretpostavio da je ažuriranje koje je izbačeno za ASUS AiProtection, ugrađeni sigurnosni sustav, sadržavalo oštećenu datoteku. Ova se komponenta ažurira češće i odvojeno od firmvera uređaja.

Prema TheDeviceMangleru, “kad su se ruteri automatski ažurirali i preuzimali oštećenu datoteku , počelo im je ponestajati prostora i memorije u datotečnom sustavu i krenuli su se rušiti.”

AiProtection je bitna softverska sigurnosna komponenta Asusovih rutera, koju potpisuje Trend Micro. Sigurnosni paket može automatski blokirati pristup poznatim zlonamjernim web stranicama koje šire zlonamjerni softver, neželjenu poštu i reklamni softver. Također ima dvosmjerni sustav za sprječavanje DDoS napada. Osim toga, sprječava da zaraženi uređaji povezani s ruterombudu uhvaćeni u botnet. AiProtection također može poslati push obavijest na vaš pametni telefon ako se otkriju infekcije uređaja.

Iako Asus nije potvrdio da je ovo doista uzrok globalnog ispada, rekao je da bi se većina korisnika trebala moći vratiti “na staro” i ponovo osposobiti ruter ručnim ponovnim pokretanjem. Međutim, ako to ne uspije, tvrtka predlaže da spremite konfiguracijske postavke rutera, izvršite vraćanje na tvorničke postavke i ponovno učitate konfiguracijsku datoteku. 

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx