ARM “kuha” procesor koji će Androidu pomoći pobijediti iPhone?

Android telefonski procesori općenito zaostaju u odnosu na iPhone čipsetove što se tiče snage procesora po jednoj jezgri. Sada, čini se da bi kralj čipova Arm mogao voditi borbu protiv Applea u tom pogledu.

Analitičarska tvrtka Moor Insights and Strategy izvještava da bi Armov sljedeći Cortex-X CPU mogao biti najsnažniji CPU za pametne telefone. Rečeno je da će ovaj sljedeći CPU nositi kodni naziv Blackhawk i vjerojatno će se zvati Cortex-X5.

Analitičarska tvrtka izvješćuje da će ovaj novi CPU ponuditi “najveće godišnje povećanje IPC performansi u pet godina.” Pretpostavljamo da smo posljednji put vidjeli sličan veliki skok u performansama s originalnim Cortex-X1 CPU-om, koji je predstavljen 2020. Za ovaj CPU se također kaže da nudi “sjajne” performanse velikog jezičnog modela (LLM), što sugerira značajan poticaj za generativne AI zadatke.

Vjeruje se da je ovaj ambiciozni novi CPU dio Armovog plana za “uklanjanje jaza u performansama između procesora koje je dizajnirao Arm i prilagođenih Arm implementacija.”

Naravno, sve je ovo lakše reći nego učiniti. Android telefonski procesori koji koriste Arm CPU doživjeli su značajna unapređenja CPU-a posljednjih godina, ali performanse jednojezgrenog CPU-a i dalje zaostaju za Appleovim procesorima. Stoga ćemo ovu vijest ipak uzeti s razumnom dozom pesimizma.

Ipak , ne biste trebali očekivati ​​da će Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 4 usvojiti ovaj Blackhawk CPU. Snapdragon 8 Gen 4 bit će prvi Snapdragon mobilni čip koji će koristiti prilagođene Oryon CPU jezgre tvrtke.

Međutim, logično je da će MediaTek Dimensity 9400 i Samsung Exynos 2500 usvojiti ovaj novi Arm CPU. U svakom slučaju, između ovog novog CPU-a i Qualcommovog Oryon CPU-a, želimo vidjeti kako se Android telefonski procesori mogu usporediti s Appleovim najnovijim čipovima.

IZVOR

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx