Apple se ne predaje: Može USB-C, ali na naš način!

Priča o obaveznosti USB-C priključka za punjenje aktivna je već par godina, ali ove godine ona je konačna dobila zakonsku snagu u Evropskoj uniji. Krajem prošle godine Evropska unija i službeno je donijela odluka o obaveznosti korištenja USB-C priključka za punjenje za većinu uređaja. Apple je naravno kompanija koja će najviše biti pogođena novim propisima, ali čini se da američka kompanija neće slijepo slijediti ove propise. O čemu je riječ?

Apple će ove godine iPhone 15 seriju morati isporučiti sa USB-Type C priključkom za punjenje. Međutim, Apple neće to baš uraditi kao ostali proizvođači pametnih telefona, sudeći po najnovijim glasinama.

Prema izvještaju koji dolazi iz Kine, kompanija iz Cupertina planira da koristi prilagođeni USB-Type C priključak. Zapravo, radi se o tome da će Apple u njega ugraditi mogućnost autentifikacije.

Ovo nije novina za Apple i sigurno vam većini ovo zvuči poznato. Identičnu stvar Apple trenutno radi i sa Lighting portom. Naime, u njemu je ugrađen sistem provjere autentičnosti samog kabla. Tako ako korisnik puni iPhone s Lightning kablom koji nije Apple-ov originalni, dobit će poruku na svom telefonu da on nije podržan. On zapravo nije napravljen od Applea, niti je dio Apple-ovog programa licenciranja “Made for iPhone”, koji je unosan sporedni posao američke kompanije.

Nejasno je da li bi implementiranje ovog sistema imalo implikacije u pogledu funkcionalnosti kablova koji nisu Apple-ovi, u smislu brzine punjenje itd. No, s obzirom na to kakva je politika EU po tom pitanju, vjerujemo da bi tijela EU vrlo brzo intervenisala.

Na kraju napominjemo da se radi o glasinama i ove informacije moramo uzeti s dozom rezerve.

IZVOR/SOURCE

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx