Alcatel predstavio Idol 4 i Idol 4S pametne telefone

Iako nam je Alcatel nedavno slučajno “predstavio” nove modele iz Idol serije službeno je službeno, a danas je Alcatel stvarno predstavio Idol 4 i Idol 4S. Alcatel je stekao mnogo fanova sa Idol 3 uređajima tako da su očekivanja sigurno visoka – ne samo po pitanju specifikacija nego i po pitanju cijene. U odnosu na prethodnika OneTouch je izbačen iz naziva, te je naziv kompanije sada “samo” Alcatel. Krenimo onda redom i vidimo što nam novo kompanija donosi.

Alcatel-Idol-4-and-Idol-4s (1)

Alcatel Idol 4

Specifikacije:

 • 5.2″ IPS zaslon 1080 x 1920 rezolucije
 • Snapdragon 617 procesor
 • 2 GB / 3GB RAM-a (ovisno o varijanti)
 • 16 GB interne memorije (proširivo microSD karticom)
 • 13 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom
 • 8 MP prednja kamera
 • 2610 mAh baterija
 • Dimenzije:147 x 72.5 x 7.1 mm
 • Android 6.0 Marshmallow

Osim dimenzija ovdje ne vidimo ništa novo u odnosu na ono što smo od prije znali. Specifikacije djeluju sasvim solidne a smatramo da je vrijedno spomena da se baterija u potpunosti napuni za svega jedan sat tj. podržava brzo punjenje. Idol 4 je jefitniji model, a cijena mu je 280$ što je osjetno skuplje od prošlogodišnjeg jeftinijeg modela.

Alcatel Idol 4S

Specifikacije:

 • 5.5″ AMOLED zaslon 1440 x 2560 rezolucije
 • Snapdragon 652 procesor
 • 3GB RAM-a
 • 32 GB interne memorije (proširivo microSD karticom)
 • 16 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom
 • 8 MP prednja kamera sa LED bljeskalicom
 • 3000 mAh baterija
 • Dimenzije: 153.9 x 75.4 x 6.99 mm
 • Android 6.0 Marshmallow

Kao i kod manjeg brata jedina nova informacija koju imamo su dimenzije, ali sve smo ionako već znali. Ovaj model podržava snimanje u 2K rezoluciji, a prednja kamera dolazi sa LED bljeskalicom. Idol-u 4S je potrebno malo više da su u potpunosti napuni, a ukupno vrijeme je 1.6 sati. I ovdje je cijena osjetno veća nego kod prethodnika a biti će između 400$ i 500$. U koliko ćemo se kladiti da će biti bliže 500$ :-).

Alcatel-Idol-4-and-Idol-4s (4)

Lagali bi kada bi rekli da nam se dizajn ne sviđa i zapravo nam izgleda mnogo bolje nego flagship telefoni drugih razvikanih proizvođača. Od kada je Alcatel u rukama TCL-a jasno se vidi korak gore u kvaliteti. Simetrični dizajn je zadržan što znači da telefon možete koristiti i “naopako” u kojem slučaju će se i sučelje telefona zarotirati da vam omogući nesmetano korištenje. Idealno kada ste pijani i ne da vam se razmišljati gdje je gore a gdje dolje :-).

Alcatel-Idol-4-and-Idol-4s (2)

Osim simetričnog dizajna oba modela su opremljena sa dva prednja zvučnika jačine 3.6 W te se zapakovani u kutiji koja se može koristiti kao headset za virtualnu stvarnost – fantastičan detalj koji bi voljeli vidjeti kod više proizvođača. Alcatel je stavio dosta naglaska i na novu tipku na uređaju koju zovu “Boom Key” koja omogućava “pojačavanje” iskustva ovisno o tome u kojoj ste aplikaciji a to su “Boom my camera” (za brzo paljenje kamere iz načina mirovanja), “Boom my sound” (za poboljšanje audio iskustva u music playeru), “Boom my games” (pali nitro u Asphalt igrama) itd.

Alcatel-Idol-4-and-Idol-4s (3)

Žao nam je što je cijena porasla u odnosu na prethodnika ali s obzirom na kombinaciju metal/staklo i malo nabrijaniji hardver to je bilo za očekivati. Još ostaje za vidjeti kako će se uređaji ponašati u rukama stvarnih korisnika. Datum izlaska nažalost nije objavljen.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

4 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Lazar Prodanovic

Divno uništili su Idol 4S. Nit je A510 GPU adekvatan za 2K panel nit je 2K panel bio potreban a siguran sam da bi i cjena bila ipak značajno manja da su išli sa FHD Amoledom. QDSP 680 je više nego sposoban da snima 4K video i to i u H265 pa ne znam čemu ograničenje na 2K. Za 500$ neće ga niko kupiti kad za 380$ može uzeti Samsung Galaxy S6…

BalkanGadgets

Lazare u potpunosti se slažem sa svim što si rekao. Dodao bih samo da su se na QHD panel vjerovatno odlučili radi VR-a za kojega svi očekuju da će lagano početi ulaziti u mainstream ove godine. Nisam probao ali navodno je osjetna razlika između Full HD i QHD panela u VR-u. Ipak, mogli su pričekati do sljedeće godine a ove opet ponuditi povoljan (a nabrijan) smartphone.

Lazar Prodanovic

Kakav crni VR na mobilnom neće to skoro… Da su se kojim slučajem odlučili na VR išli bi sa S820 to jeste Adreno 530 jer Qualcomm veže svoju VR platformu za njega (A530). Mada ako mene ko pita VR je samo loša šala nit je hardver spreman (na PC nivou) nit ima sadržaja a i sudeći po tome da je cjena opet ispala dosta veća od očekivane osuđen je na propast (ponovo).
U svakom slučaju TCL me je razočarao uništili su tel koji je imao najviše potencijala da bude najbolji izbor godine jer je među prvima na S652 i ima perfektan market timing…

4
0
Pogledaj komentare ili komentirajx