31 milijarda dolara – toliko je Google imao prihoda od Androida!

Oracle je još 2010. godine tužio Google za nedozvoljeno korištenje Java API-a koji pripadaju njima. Google je tvrdio da se API ne može patentirati te su izgubili tužbu 2014. Google se kasnije žalio na vrhovnom sudu ali taj sud je samo potvrdio prethodnu odluku. Trenutno se rasprava vodi o odšteti koju Google treba platiti a tu je isplivao jedan jako zanimljiv podatak.

Naime odvjetnik Oracle-a pokazao je podatke koji pokazuju koliko je koristi Google imao od Androida. Sudeći po njemu Google je na račun Androida ostvario 31 milijardu dolara prihoda i 22 milijarde dolara profita. To su podaci koji obuhvaćaju period od prve komercijalne dostupnosti Androida pa sve do danas.

Budući da su to podaci koje Google nikada ne bi javno objavio  (javno ne razdvajaju profit i prihode Androida i ostatka Googlea) reakcija je jasna, te iz Google-a tvrde da odvjetnik nije imao pravo te podatke podjeliti sa javnosti jer bi mogli naštetiti kompaniji.

Bilo kako bilo sada svi znamo koliko Google zarađuje od Androida, a moramo priznati da su cifre vrtoglavo visoke. Google je tražio da se spomen ovog iznosa ukloni u sudskom spisu i transkriptu što je i učinjeno. Ajd nek su barem nešto dobili 🙂

Izvor 1, Izvor 2

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx